Novi podaci o padu Airbusa:Istražitelji otkrili stravičan napis koji se pojavio na trupu aviona

avionska nesreća, pad aviona, egipat, pad zrakoplova,  Egypt Air, egipatski forenzičari.
Britanski su mediji prenijeli nove podatke prema kojima su se detektori dima aktivirali u toaletu bližem kokpitu, a zatim je došlo do problema s jednim od prozora u pilotskoj kabini, što mnogi povezuju s mogućom eksplozijom u zrakoplovu.

Sljedeći se alarm o dimu oglasio iz avionskog prostora ispod kokpita. Odmah nakon toga došlo je do naglog gubitka kontrole nad letjelicom i prestanka rada kompjutorskog sustava. Pojavila se tako i informacija da je na trupu zrakoplova prije dvije godine bilo napisano na arapskom: "Srušit ćemo ovaj zrakoplov".

Vlasti su, pak, to upozorenje povezivale s tada još uvijek nestabilnim stanjem u zemlji nakon što je vlast preuzeo general Abdel Fatah al-Sisi. Stoga je i dalje glavna teorija da je došlo do eksplozije u zrakoplovu. No, zašto niti jedna teroristička skupina nije preuzela odgovornost čime bi si podigla "ugled"?

Jedan bi od razloga mogao biti, ističu stručnjaci, da je riječ o novom modelu rušenja zrakoplova. Prihvaćanje odgovornosti moglo bi dati potreban mig istražiteljima u kojem smjeru trebaju krenuti te bi se onemogućilo da se na sličan način izvede još napada - kao primjer uzimaju pokušaje da se avion sruši eksplozivom u cipeli ili u donjem rublju. Oba su slučaja propala, ali stručnjaci tvrde da bi ih bilo gotovo nemoguće otkriti nakon nesreće. Potraga za ostacima zrakoplova se nastavlja, a Egipat je poslao i podmornicu da se nađu crne kutije.

jutarnji list