Novi dokazi: za nestanak Malezijskog zrakoplova kriva sabotaža ili otmica?

Malaysia Airlines, nestali zrakoplov, nesreća zrakoplova, malezija, malezija, nestanak zrakoplova, misterij, Boeing 777, misterij, telefon, zrakoplov, zrakoplov, nestanak, Boeing 777, Malaysia Airlines, Komunikacijski sateliti, potraga, Potraga za zrakoplovom, pilot, zrakoplov, malezija, nestanak, zrakoplov, nestanak, malezija, zrakoplov, pad, malezija, nestanak, zrakoplov, malezija, Boeing 777, zrakoplov, nestanak, malezija, zrakoplov, nestanak, misterija, Boeing 777, zrakoplov, malezija, guma, zrakoplov, nestanak, Boeing 777, malezija, nestanak, zrakoplov, malezija, nestanak zrakoplova, istina, Boeing 777, nestanak, istina, nestanak zrakoplova, sabotaža, otmica, Boeing 777, žena, Malaysia Airlines, zrakopolov, Malaysia Airlines, avion, nesreća, zrakoplov, nestanak, Malaysia Airlines, MH17, Malezijski zrakoplov, zračni raketni sustav, sustav BUK, Malaysia Airlines, MH17, Veleposlanstvo Ruske Federacije
U izvješću se spominje da se oko 90 minuta nakon početka leta, tri minute nakon što je letjelicu otkrio malezijski vojni radar, avionski sustav za preuzimanje satelitskih podataka pokušao ulogirati na jedan satelit.

'To se inače ne događa usred leta i može se dogoditi samo iz nekoliko razloga, uključujući poremećaj napajanja avionske jedinice za satelitske podatke (SDU), pad softvera, pad ključnih sustava koji daju informacije SDU-u ili gubitak veze zbog kretanja letjelice', piše u izvješću, prenosi Jutarnji list.

'Obavljena je analiza kojom je utvrđeno da se okolnosti i trenutak pokušaja logiranja najviše podudaraju sa situacijom u kojoj je došlo do poremećaja u napajanju SDU-a', dodaje se u izvješću Australskog ureda za sigurnost prijevoza.

Eksperti za zrakoplovstvo koji su izvješće dobili na uvid smatraju da je upravo taj poremećaj napajanja mogući dokaz sabotaže tijekom leta.

Stručnjak za sigurnost zračnog prometa David Gleave, inače predavač na britanskom sveučilištu Loughborough, kaže da mu se čini kako je do poremećaja napajanja došlo jer je netko u kokpitu pokušavao svesti rad avionskih sustava na najmanju moguću mjeru. Tu je, prema Gleaveu, najvjerojatnije riječ o namjeri da se isključe komunikacijski i drugi sustavi s ciljem izbjegavanja radara.

'Netko je mogao čačkati po kokpitu što je moglo dovesti do poremećaja u napajanju. Moguće je da je riječ o namjernom gašenju obaju motora na neko vrijeme. Prtljanjem po raznim gumbima moguće je privremeno isključiti napajanje i onda ga ponovno uključiti u trenutku kada su vam potrebni neki drugi sustavi nužni za upravljanje letjelicom', pojašnjava Gleave.

U Inmarsatu, kompaniji koja u svemiru ima niz satelita, a s nekima od njih nestali je Boeing nakon nestanka u pravilnim vremenskim razmacima uspostavljao kontakt, potvrdili su nalaz australskih istražitelja i tezu o poremećaju napajanja.

'To je još jedan mali misterij. Nismo ga u stanju razjasniti. Pojma nemamo zašto je došlo do poremećaja, jedino što znamo je da je do njega došlo', kaže Chris McLaughlin iz Inmarsata.

U trenutku u kojem se SDU pokušao na neuobičajen način ulogirati na Inmarsatov satelit, Boeing se nalazio sjeverno od indonezijskog otoka Sumatre i već je skrenuo s kursa prema Pekingu, ali još nije napravio potpuni zaokret prema Indijskom oceanu. U izvješću istražitelja spominje se još jedan neuobičajen pokušaj logiranja, ali on je zabilježen šest sati nakon prvoga i vjeruje se da je posljedica trošenja posljednjih zaliha goriva, nakon čega je avion vjerojatno negdje pao.

Na pitanje je li moguće da je, suprotno tezi o nečijoj namjeri, odnosno sabotaži kao uzroku misterioznog prekida napajanja, svemu kumovao nekakav mehanički kvar, Gleave Daily Telegraphu odgovara potvrdno.

'No, ako postoji mehanički kvar, onda valjda ne biste letjeli stotine kilometara prema Indijskom oceanu', dodaje.

Peter Marosszeky je stručnjak za zrakoplovstvo na australskom sveučilištu New South Wales i on se uglavnom slaže s Gleaveom. Kaže da je poremećaj napajanja vrlo vjerojatno izazvan nečijom namjerom. Taj poremećaj, kaže on, ne mora nužno dovesti do potpunog prekida opskrbe strujom, već je najvjerojatnije riječ o svjesnom pokušaju isključivanja dotoka energije prema odabranim sustavima u avionu.

'Isključiti napajanje točno određenih sustava događa se isključivo nečijom voljom. Letjelica ima mnoštvo pričuvnih sustava i bilo kakav poremećaj uvijek rješava drugi sustav. Osoba koja je to sve radila morala je znati što radi. To je morao biti namjerni čin otmice ili sabotaže letjelice', uvjeren je Marosszeky.

Da je za nestanak aviona odgovoran ljudski faktor, smatraju i malezijski istražitelji, koji su nedavno navodno završili istragu, čiji su se zasad neformalni zaključci pojavili u britanskim medijima.

U spomenutom australskom izvješću navodi se da je Boeing vjerojatno posljednje sate letio na autopilotu, a da su se putnici i posada najvjerojatnije prije pada podavili zbog nestanka kisika.

Nova podvodna potraga u južnom dijelu Indijskog oceana trebala bi započeti tijekom kolovoza, kada će se navršiti pet mjeseci od ipčeznuća aviona s radarskih zaslona.