Nove promjene u Saudijskoj Arabiji: Žene se moraju oblačiti pristojno, ali više ne moraju pokrivati cijelo tijelo

saudijska arabija
saudijska arabija
... rekao je pripadnik visokog muslimanskog tijela, što je još jedan znak pokušaja Kraljevine da se modernizira.

Šeik Abdullah al-Mutlak, član Odbora visokih učenjaka, putem televizije je poručio kako se muslimanke trebaju odijevati čedno, no da to ne znači nužno da trebaju nositi abaja halju preko odjeće.

"Više od 90 posto pobožnih muslimanki u islamskom svijetu ne nose abaje, Pa ne bi trebali tjerati ljude da ih nose", rekao nje Šeik u srijedu.

Iako njegova izjava ne znači nužno da će se zakon promijeniti, ta je objava prva te vrste iz usta nekog vjerskog dužnosnika i posljednja je u nizu liberalizacija u Kraljevini otkad je na njezino čelo stupio princ Mohammad bin Salman.

Članove Šeikovog Odbora bira vlada, a jedino oni smiju objavljivati fatve ili islamska pravna mišljenja. Njihove interpretacije islamskog zakona temelj su saudijskog pravnog sustava.

Inače, abaja je vrsta ogrtača koji se nosi u arapskom svijetu, a seže od vrata do zglobova na nogama i navlači se preko druge odjeće i često se nosi u kombinaciji s raznim vrstama pokrivala za kosu.

Saudijke su posljednjih godina počele nositi šarenije abaje, u kontrastu s tradicionalnim crnima. U nekim dijelovima države sve su učestalije otvorene abaje preko dugih suknji ili traperica.

Taj trend pokazuje velike promjene koje se posljednjih godina događaju u toj arapskoj državi. Prije samo dvije godine jedna je Saudijka uhićena jer je na ulici prijestolnice Rijada skinula svoju abaju. Lokalni mediji tad su pisali da je zatvorena nakon pritužbe vjerskoj policiji.

Kraljevina u zadnje vrijeme povećava prava žena, pa im je nedavno dopustila da prisustvuju miješanim sportskim događajima i najavila da će im dozvoliti i da voze motorna vozila.

No usprkos tim promjenama, ta rodno segregirana država kritizirana je zbog svojih ograničenja prema ženama. Aktivisti napadaju saudijski sistem pod kojim muški članovi obitelji moraju dopustiti ženi aktivnosti poput studiranja u inozemstvu ili putovanja.