Nov i zastrašujuć klimatski rekord: Srpanj je bio najtopliji mjesec od kad se mjere temperature

Nov i zastrašujuć klimatski rekord: Srpanj je bio najtopliji mjesec od kad se mjere temperature

Američki znanstvenici u četvrtak su potvrdili da je srpanj bio najtopliji mjesec od kad je mjerenja. Bio je topliji od rekordera – srpnja 2016.

The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) objavio je kako je prosječna temperatura u srpnju bila 16,7 stupnjeva, što je 0,03 stupnja više nego u srpnju 2016 i 0,94 stupnja više od globalnog prosjeka u 20 stoljeću, koji iznosi 15,78 stupnjeva.

Ovi podaci sukladni su onima europskih znanstvenika u Kopernikovoj službi za klimatske promjene, koji su ranije objavili da su temperature u srpnju bile za dva stupnja više nego obično.

Kopernik, NOAA i druge agencije u svijetu koriste različite podatke o temperaturama u svojim izračunima.

Iz NOAA-e su priopćili kako su se rekordne vrućine osjetile u većim dijelovima svijeta, uključujući i dijelove Sjeverne Amerike, južne Azije, južne Afrike i velikog dijela Atlantskog i Tihog oceana. Ni jedna mjerna postaja nije izmjerila rekordno nisku temperaturu za srpanj.

Aljaska je imala najtopliji srpanj od kad se ondje mjeri temperatura u posljednjih stotinu godina. Francuska, Njemačka i još nekoliko europskih zemalja imale su toplinske udare, iako čak Europa ove godine nije mjerila toliko visoke temperature kao neki drugi dijelovi svijeta.

dnevnik.hr