Njezina sudbina zaprepastila javnost

Njezina sudbina zaprepastila javnost
U intervjuu kojeg je dala zapadnim medijima, njezina majka Susan Moshtaghian rekla je kako je i ona počela štrajk glađu te da je veoma zabrinuta za stanje svoje kćeri.

'Smatram da su za ovo krive vlasti', rekla Moshtaghian. Ghavami je uhićena 20. lipnja nakon što je pokušala gledati utakmicu muške odbojkaške ekipe u Teheranu, zbog čega je prekršila zabranu države. Naime, u Iranu ženama nije dopušteno posjećivanje muških sportskih događanja.

Sada sjedi u zatvoru i ima pravo na malen broj posjeta obitelji. 'Rekla mi je da je 1. listopada započela štrajk glađu, kao znak protivljenja zatvorskim uvjetima i 100 dana u zatvora', kaže Moshtaghian te dodaje da se kćeri pridružila u štrajku glađu.

'Nisam ništa o ovome govorila 82 dana u nadi da će se moja kćer kući vratiti sigurno. Sada sam zabrinuta za njezin život i neću se prestati boriti za nju dok je ne oslobode', kaže neutješna majka.

Ghavamijini brat Iman (28) sastat će se s ministarstvom vanjskih poslova u Londonu kako bi razgovarao o koracima koji se mogu poduzeti da se njegova sestra pusti na slobodu.

Nakon što je pokušala ući u arenu u kojoj se održavala utakmica, djevojka je uhićena te odvedena na ispitivanje koje je trajalo četiri sata. Puštena je na slobodu, ali nekoliko dana nakon toga, kada je došla po svoje stvari u policijsku postaju, uhićena je. Majka kaže da je uhićena kada su policijski službenici otkrili da ima dvojno državljanstvo - britansko i iransko.

Tek su joj 23. rujna rekli za što je službeno optužena - 'propagandu protiv režima'. Za to bi mogla dobiti zatvorsku kaznu od nekoliko godina.

Izvor: dnevnik.hr