Njemačkoj je potrebna radna snaga: Kako do njemačke 'plave karte'

Njemačka, radna snaga

Nekoliko milijuna radnih mjesta je bilo - ili je još uvijek - nepopunjeno. Koliko tu pomaže tzv "plava karta" ? I koliko je onih koji su je dobili, te kako do nje ?

Već pet godina "plava karta" (Bluecard), ljudima koji žive izvan Europske unije omogućava život i rad u nekoj od zemalja članica.
Način dodjeljivanja "plave karte", u Njemačkoj uvedene u kolovozu 2012. godine, objašnjen je u okviru Zakona o sprovođenju smjernice EU za visokokvalificiranu radnu snagu.
Njime se utvrđuje koje uvjete mora ispuniti neka osoba koja se prijavljuje za "plavu kartu": ona mora imati potvrdu o visokoj stručnoj spremi koja je priznata u Njemačkoj i ponudu za posao.

Pritom godišnja zarada ne smije biti manja od 50.800 eura godišnje (za tzv. deficitarna zanimanja dovoljna je i godišnja zarada od 39.624 eura).
Riječ je prije svega o matematičarima, informatičarima, inženjerima, onima koji su završili prirodne nauke, ali i doktorimaa, sa izuzetkom zubara.
U prvoj polovini 2017. u Njemačkoj je uz pomoć " plave karte" posao pronašlo 11.034 ljudi, objavio je Savezni ured za izbjeglice i migracije (BAMF).