Njemački mediji objavili vijest o odluci vrhovnog suda o Perkoviću

Josip Perković
..., ali je povukla te izmjene pod pritiskom Europske komisije.

Njemački su mediji u utorak na večer objavili vijest o odluci vrhovnog suda Republike Hrvatske da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj, podsjećajući da je presudi prethodilo višemjesečno natezanje uključujući i izmjene zakona.

"Perković može biti izručen", javio je na svojoj internetskoj stranici prvi program njemačke televizije ARD. Na stranici piše i kako je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo u žalbi vrhovnom sudu protiv prvostupanjske presude tvrdio kako Perkovića u Njemačkoj ne očekuje pravičan postupak.

ARD podsjeća da je Perković, bivši visoki dužnosnik jugoslavenske tajne službe Udbe, pod sumnjom da je odgovoran za umorstvo bivšeg hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u bavarskom Wolfratshausenu 1983. godine.

Također se navodi Perkovićeva izjava radijskoj postaji Deutsche Welle u kojoj tvrdi da on nije imao "nikakve veze s umorstvima", kao i da je samo "radio klasični obavještajni posao".

ARD ukratko opisuje i kako je Hrvatska, neposredno uoči ulaska u EU, po hitnom postupku izmijenila zakon čime je spriječeno izručenje Perkovića, ali je povukla te izmjene pod pritiskom Europske komisije.

Nekolicina njemačkih medija, poput novina Mittelbayerische Zeitung, prenose agencijske vijesti o presudi vrhovnog suda, opisujući također slučaj izmjene zakona poznat pod nazivom "Lex Perković".

I švicarski Neue Zuercher Zeitung donosi agencijsku vijest o presudi, s pogrešnim naslovom: "General tajne službe Perković izručen". U tekstu je međutim točno navedeno da je tek donešena presuda vrhovnog suda o izručenju. List također podsjeća na izmjene zakona koje su spriječile Perkovićevo ranije izručenje kao i na vraćanje zakona u ranije stanje pod pritiskom Europske komisije.

Hina