Njemačke tvrtke vape za radnicima, nude 1000 eura onome tko nađe radnika!

putovanje
putovanje
Poslodavci kažu da - nema dovoljno kandidata za posao. U Njemačkoj nikada poslije ujedinjenja nije vladala tako velika potražnja za radnom snagom.

Špigel u svom online-izdanju piše: Na radiju, na plakatima, na internetu, tvrtke vape za novim zaposlenim. Čitavo gospodarstvo je u poletu, izvoz cvjeta. Mnogi Nijemci troše novac u trgovinama. Raspoloženje među tgvrtkama je dobro kao rijetko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, Europskoj uniji i eurozoni (...) Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u azi pregrijavanja... Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona - nije bilo", prenosi Deutsche Welle.

„Pregrijavanje nastaje kada aktualni gospodarski uspon prevazilazi proizvodne mogućnosti. Ta razlika (koja se zove „rupa u proizvodnji") je u Njemačkoj sve veća. Sporovi se trenutno vode samo oko toga koliko je ona velika. Procjene se kreću od nešto više od nula posto bruto društvenog proizvoda pa to tri posto. To nije nikakvo čudo, jer se rupa u proizvodnji može izmjeriti samo na osnovu podataka koji stižu sa zakašnjenjem [...] Jedan od pokazatelja jakog pregrijavanja jeste i nedostatak radne snage u dijelovima gospodarstva", piše Špigel.

O nedostatku radne snage piše i list Rheinland pfalc online koji prenosi jedan zanimljiv slučaj iz grada Langenfelda: „Stručnjaci upozoravaju da će sljedećih godina u Nemačkoj vladati velika nestašica negovatelja. To znači da je klinikama i medicinskim službama sve teže naći osoblje, Bolnica „Sv. Martin" u Langenfeldu je zato pribjegla neobičnoj metodi: interno je raspisala premiju od 1000 eura za onoga tko nađe kvalificiranog njegovatelja".

„Ovo je izazvale brojne reakcije u javnosti. A šef klinike je objasnio da će novac biti isplaćen tek ako tako zaposlen personal najmanje godinu dana bude radio za tu bolnicu i to s pola radnog vremena ili s punim radnim vremenom. On je ukazao i da je u slobodnom gospodarstvu normalno da se isplaćuju premije za posredovanje radne snage". S druge strane, ima i onih koji to kritiziraju. Tako je predstavnik sindikata Verdi rekao da ovakva ponuda zapravo ne govori u prilog klinici koja na taj način mora doći do radnika."

A njemačka željeznica Deutsche Bahn raspisala je ni manje ni više nego 1000 natječaja na nova radna mjesta - sve za samo tjedan dana, o čemu piše list Berliner morgenpost „Oliver Deneke želi otvoriti sebi nove radne perspektive. 32-godišnji kuhar je već radio razne poslove. Trenutno radi za gradsku čistoću u Hanoveru. Željeznica je ogromna tvrtka sa sigurnim radnim mjestima, i mislim da dobro i plaća. Ni sam ne zna točno što bi radio, ali je najprije otišao na savjetovanje u zgradu DB u Berlinu, do kasno popodne je to uradilo još 50 njegovih sugrađana."

„DB, osim u Berlinu, kandidate upoznaje i u Hamburgu, Minhenu, Nirnbergu, Kalnu, Manheimu i Frankfurtu. Traže se otpravnici vlakova, prateće osoblje, na primjer, za vagone-restorane, redari, knjigovođe i, naravno, strojovođe. Širom Njemačke se za natječaj javilo oko 3000 ljudi, a cilj DB je da do kraja ovog tjedna zaposli 1000 novih ljudi", piše Berliner morgenpost, prenosi prenosi Deutsche Welle.