Njemačka vraća 75.000 azilanata na Balkan, građani BiH na listi

iseljavanje
...porijekla smatra sigurnima, piše njemački list "Spiegl".

To će biti učinjeno kako bi se njemačka administracija usmjerila na izbjeglice iz Sirije i Iraka.

List "Spiegel", objavio je da je najmanje 10.000 stranaca deportirano iz Njemačke od početka godine, od kojih je većina sa Zapadnog Balkana, uglavnom iz Srbije i Makedonije, što je približan broj kao cijele 2014. godine.

Njemačka ove godine očekuje priljev oko 800.000 izbjeglica i migranata, što je četvrostruko više nego 2014. godine, navodi Reuters.

Direktor Federalne agencije za migracije i izbjeglice, Manfred Schmit, rekao je za "Spiegel" da će vlasti do kraja godine donijeti odluku o najmanje 75.000 zahtjeva za azil, koje su podneli migranti sa Zapadnog Balkana i da će većina njih biti odbijena, prenosi B92.

Kako se očekuje, koalicija kancelarke Angele Merkel, trebalo bi sutra usvojiti niz mjera, uključujući i one koje podrazumijevaju ubrzavanje procedure za dodjelu azila. Među zemljama koje se već nalaze na listi sigurnih su Srbija, Makedonija i BiH.

Na agendi se nalazi i proširenje liste zemalja koje se smatraju sigurnima, što znači ukidanje prava za azil njihovim građanima, na koju će najverojatnije biti dodate Albanija, Kosovo i Crna Gora, navodi britanska agencija.

Među zemljama koje se već nalaze na listi sigurnih su Srbija, Makedonija i BiH.