Njemačka uvodi cestarine za strane vozače

cestarina

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel usvojila je prijedlog zakona o uvođenju cestarine za strane vozače na njemačkim cestama, a dobit bi se investirala u obnovu i izgradnju cesta i održavanje goleme mreže autocesta, javlja u srijedu dpa.

Cestarina, koja će obuhvatiti oko 700 milijuna stranaca koji voze po Njemačkoj, trebala bi se početi ubirati početkom 2016. Očekuje se da će država godišnje od cestarine, od koje će Nijemci biti izuzeti, uprihoditi oko 550 milijuna eura.

Namjera je da se cestarina uvede kao kompenzacija zbog smanjenja naknade za ceste koju trenutno plaćaju vlasnici vozila. No najava o uvođenju cestarine za strance naišla je na neodobravanje Europske unije.

Prema europskim pravilima, vlade zemalja EU-a ne bi smjele različito postupati prema domaćim i stranim vozačima, a neki političari upozoravaju da bi se Njemačka mogla suočiti s pravnim bitkama na međunarodnoj razini.

O prijedlogu zakona će sada raspravljati njemački parlament - Bundestag - gdje Merkeličini konzervativci kontroliraju većinu. Socijaldemokratski zastupnik u parlament Soeren Bartol ocjenjuje da će to biti "težak proces jer su mnoga pitanja i dalje otvorena".

izvor: Hina