Njemačka uvodi cestarine za strance na autocestama?

Za pravog Bavarca, prava je poslastica da ‘onima odozgo', dakle onima u Berlinu, pokaže tko je glavni. Zbog toga je prijetnja Horsta Zehofera da neće biti koalicije na saveznom nivou bez cestarine za putničke automobile stranaca.

Što su bliži izbori u Bavarskoj, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) nastupa sve strože i energičnije. Sve je potčinjeno velikom cilju, osvajanju apsolutne većine za CSU 15. rujan. Ali Zehofer se u svojoj borbi za svaki glas služi i nepoštenim sredstvima.

Prijedlog da vozači putničkih automobila iz inozemstva plaćaju cestarinu nije ništa novo, i čak u ljudi u mihnenskoj vijećnici sigurno odavno znaju da on krši europsko pravo.

Ipak, CSU je uvrstila taj prijedlog čak i u ‘Bavarski plan' - program vlasti za period do 2018. godine. Ne ustručavaju se da uznemire vozača sa stranim tabilcama, piše "Südwest Presse". Neko mora da plati izgradnju puteva. Tu predsjednik Kršćansko-demokratske unije Horst Zehofer ima pravo. Istovremeno, prava je drskost što ponovo pokreće temu cestarine, šest tjedana prije izbora u Bavarskoj i u cijeloj Njemačkoj.

Cestarina bi trebalo da bude rješenje za navodno istanjene fondove. Kao prvo, vozači već plaćaju i više nego što država izdvaja za infrastrukturu - preko raznih poreza.

Kao drugo, Zehofer planira da njegovu cestarinu plaćaju samo stranci. To tako ne može, upozoravaju i njegovi stranački prijatelji, ali i protivnici. Ipak, Zehofer se ponaša kao da Bavarska samostalno može da promijeni principe Europske unije.

Kao treće, manje od sedam posto vozača dolazi iz inozemstva. Oni, plaćanjem cestarine, ne bi mogli da pokriju ni desetinu potrebnih fondova. Pored toga, porezi se ubiraju veoma dobro - kao rijetko kada u prošlosti. Zbog toga bi i Njemačka i pojedine savezne države, i bez cetarine, mogle da obnove oronule ulice, stare mostove i kanale, navodi "Westfalen Blatt".

U Njemačkoj se svađaju zbog Austrijanaca, Švicaraca, Italijana i Francuza koji navodno besplatno i bez ograničenja brzine koriste njemačke auto-ceste... Divna tema za bavarske krčme, a samim i tim za kampanju u Bavarskoj, gdje se bliže i republički i savezni izbori.

Ova ideja da samo stranci plaćaju dopadljivija je nego pridike iz Brisela. Tako glasi Zehoferova računica... Kakav populista!, komentira "Westdeutsche Allgemeine Zeitung".

Naravno, tu je taj Horst Zehofer, koji je opet u novinama zbog cetarina. Čak i prijeti time da neće potpisati koalicioni ugovor ako se u njega ne uključi cetarine za strance.

Nikom ništa. Koalicija se neće raspasti. Za njega će biti dovoljno da se taj prijedlog uobliči kao ‘zahtjev za ispitivanje' tog pitanja. Posljednji koalicioni sporazum pun je takvih zahtijeva, koji se, nakon provjere, ne primjenjuju... Ako ostavimo po strani pravna pitanja,

Zehoferov prijedlog nije ni nov ni originalan. I, ma kako zvučao, nije ni usmjeren protiv predsjednice CDU (Angele Merkel), ona zna šta da očekuje. Njih dvoje su sklopili pakt. I taj pakt je uspješan, navodi "Mittelbayerische Zeitung".

(Deutsche Welle)