Njemačka pooštrava zakon o prijetnjama i širenju govora mržnje na internetu

novčane kazne , Njemačka liga, internet

Njemačka vlada usvojila je nacrt zakona kojim će se zahtijevati od društvenih mreža kao što su Facebook i YouTube da prijave policiji određeni govor mržnje ili širenje prijetnji.

Novi zakon između ostalog predviđa zatvorske kazne od tri godine za one koje putem interneta prijete smrću ili nekim drugim kaznenim djelom poput silovanja. Zatvorske kazne do jedne godine su bile predviđene za ova kaznena djela sada se mijenjaju.
 
Prema nacrtu predviđa se pooštrenje kazni kod vrijeđanja političara.  Kažnjive su bile uvrede i klevete političara od razine saveznih zemalja na više, a sada se novi zakon odnosi i na zakon na političare na općinskoj i gradskoj razini.
 
Kao razlog pooštravanja njemački mediji navode sve češće prijetnje političarima na gradskoj i općinskoj razini, a većinom je razlog neslaganje s politikom koju određena osoba vodi prema izbjeglicama, čime su na udaru radikalno desnih krugova.
 
Internetske tvrtke se prema novom prijedlogu zakona isto tako obvezuju Saveznom uredu za borbu protiv kriminala prijaviti sve slučajeve prijetnji, širenje zabranjene propagande kao i odobravanje kaznenih djela poput atentata ili terorističkih napada. U slučaju nepridržavanja prijete novčane kazne do 50 milijuna eura.