Njemačka podržava osposobljavanje prihvatnog centra Blažuj sa 660.000 eura

Njemačka podržava osposobljavanje prihvatnog centra Blažuj sa 660.000 eura

Veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber posjetila je danas tim tehničke i logističke pomoći njemačke službe "Technisches Hilfswerk (THW)" u prihvatnom centru Blažuj u blizini Sarajeva.

Po nalogu Savezne vlade, THW provodi mjere osposobljavanja prihvatnog centra Blažuj. Savezna vlada je u te svrhe na raspolaganje stavila 660.000 eura.

"Drago mi je da je THW u Blažuju na licu mjesta, kako bi pomogao svojom tehničkom ekspertizom i izgradio centar. Time će Njemačka rasteretiti ovdašnje institucije i doprinijeti adekvatnom smještaju za izbjeglice i migrante u BiH" - rekla je veleposlanica Uebber prilikom posjete.

Mjere osposobljavanja koje sprovodi THW u Blažuju obuhvaćaju snabdijevanje vodom i strujom, ugrađivanje sanitarnih instalacija kao i grijanja, te popravke na pojedinačnim objektima i krovovima.

Kako je iz veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u BiH priopćeno, mjere se realiziraju u uskom dogovoru sa nadležnim institucijama BiH, IOM-om i trebale bi biti okončane u siječnju.

Hercegovina.info