Njemačka industrijska proizvodnja snažno pala. Tone li vodeće europsko gospodarstvo u recesiju?

Njemačka, prognoze, BDP, industrijska proizvodnja, recesija, Ralph Solveen, Carsten Brzeski, industrijska proizvodnja, BIH

Ekonomisti se pitaju je li Njemačka ulazi u recesiju na što upućuje sve više negativnih podataka. Danas objavljeni podaci otkrivaju snažan pad industrijske proizvodnje u lipnju, signalizirajući nastavak teškog razdoblja za vodeće europsko gospodarstvo.

Njemačka industrijska proizvodnja je u lipnju pala 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je gotovo stagnirala, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike.

Na godišnjoj razini pad je bio još izraženiji i iznosio je 5,2 posto.

"Nastavlja se pad aktivnosti u industriji", konstatiraju u ministarstvu, napominjući da je u cijelom drugom tromjesečju proizvodnja smanjena 1,8 posto.

Vladini ekonomisti posebno izdvajaju pad proizvodnje metala, alatnih strojeva i automobila.

Promatrano po kategorijama, najviše je smanjena proizvodnja intermedijarnih dobara, za dva posto. Najblaži je pad proizvodnje zabilježen u kategoriji potrošačkih dobara, za 1,4 posto.

Proizvodnja energije također je smanjena, za 1,6 posto, a blagi je rast, za 0,3 posto, zabilježen tek u građevinskom sektoru.

Glavni problem za njemačku industriju više nije manjak kvalificiranih radnika i opreme kao prošle godine već potražnja.

Tračak nade unio je jučer objavljeni podatak o rastu novih industrijskih narudžbi u lipnju za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec. Glavni je razlog bio oporavak potražnje iz zemalja izvan eurozone koje su poskočile 8,6 posto.

Iz ministarstva su ipak upozorili da unatoč sporijem padu novih narudžbi u drugom tromjesečju u cjelini, 'pokazatelji poslovne klime još ne signaliziraju da je dosegnuta točka zaokreta'.

Njemačka industrija i dalje trpi negativne posljedice strukturnih promjena u automobilskom sektoru, kontinuiranih trgovinskih sukoba i brexita, pa budućnost baš i ne zgleda ružičasto, konstatira ekonomist banke ING Carsten Brzeski.

Ekonomist Commerzbank-a Ralph Solveen kaže da industrijski podaci podržavaju očekivanja da će se njemačko gospodarstvo neznatno smanjiti u drugom tromjesečju te da će proizvodnja vjerojatno padati i u narednim mjesecima.

"Pogled na pojedine sektore pokazuje da se kriza u automobilskom sektoru nastavlja nesmetano", rekao je Solveen, dodavši da se proizvodnja automobila nije oporavila od pada uzrokovanog problemima povezanima s prelaskom prošle godine na novi standard mjerenja emisija.

"Međutim, glavni razlog ove slabosti sada je vjerojatno značajno slabija inozemna potražnja", zaključio je Solveen.

Njemačka vlada očekuje gospodarski rast u ovoj godini od samo 0,5 posto te oporavak s 1,5-postotnim rastom u 2020. godini.

Andreas Scheuerle iz DekaBanka ocjenjuje da industrijski podaci signaliziraju pad BDP-a za 0,2 posto u drugom tromjesečju nakon što je u prva tri mjeseca porastao za 0,4 posto.

Prošlog tjedna je i njemački ekonomski institut iznio prilično mračne prognoze na temelju istraživanja poslovne klime. Rezultati su pokazali da je njemačka poslovna klima u srpnju dodatno pogoršana i trenutno je najslabija u zadnjih više od šest godina.

Predsjednik Ifo instituta Clemens Fuest izjavio je da njemačko gospodarstvo plovi nemirnim vodama te da su tvrtke manje zadovoljne trenutačnom poslovnom situacijom i također gledaju s većom skepsom na budućnost.

"U sektoru proizvodnje pokazatelj poslovne klime u slobodnom je padu", kazao je Fuest, a podindeks za sektor proizvodnje robe pokazuje najveći pad od veljače 2009. godine.

Kao znak da se recesija u proizvodnji uvlači u druge sektore gospodarstva, poslovna klima također se pogoršala u sektoru usluga i trgovine, pokazali su podaci Ifo instituta. Jedino je u građevinskom sektoru optimizam porastao.

(tportal.hr)