Neredi u Turskoj nakon rudarske nesreće

Turski premijer, Tayyip Erdogan, Spasilačka operacija, Turska
Turska je policija suzavcem i gumenim mecima u srijedu rastjerala protuvladine sindikalne nerede izazvane najvećom rudarskom nesrećom u turskoj povijesti.
U eksploziji u turskome rudniku po najnovijim je podacima poginulo 245 rudara, deseci su još zatrpani, nade da će biti spašeni sve su manje, a sindikalna ljevica zbog te je nesreće organizirala prosvjede u središtu Istanbula i na njima uzvikivala protuvladine slogane.

Više od 350 rudara spašeno je nakon eksplozije i požara u rudniku ugljena Soma, a predsjednik turske vlade Recep Tayyip Erdogan strahuje da je još 120 rudara pod zemljom.
»Čini se da će to biti najteža rudarska nesreća u Turskoj«, rekao je ministar energetike Taner Yildiz za list Hurriyet.
Erdogan je posjetio rudnik 230 kilometara južno od Istanbula, a od nesreće u utorak ondje prijatelji i rodbina čekaju vijesti. Mediji su objavili fotografije grobnica iskopanih u blizini okna.
Nesreće na radu »normalne su«, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare, ali »duboko smo pogođeni dimenzijama ove nesreće«.

Turski premijer najavio je da će »poduzeti sve mjere« radi otkrivanja uzroka nesreće, prenio je dnevnik Hurriyet, a vlasti sumnjaju u električni kvar.
Vatra je ugasila struju i isključila ventilaciju i dizala u utorak nešto nakon 13 sati po srednjoeuropskome vremenu. Hitne službe počele su upumpavati kisik u okno kako bi preživjeli oni koji su ostali pod zemljom. Ta je operacija trajala cijeli cijelu noć na srijedu.

Ministarstvo energetike priopćilo je da je u trenutku nesreće u oknu bilo 787 rudara. Većina poginulih stradala je od trovanja ugljičnim monoksidom jer je vatra potrošila sav kisik u jami.
Spasilačka operacija teška je zbog udaljenosti. Rudari su dva kilometra pod zemljom i četiri kilometra od izlaza.
Mediji su objavili da su u srijedu ujutro, 18 sati nakon nesreće spašena šestorica rudara. Po Erdoganovim riječima, na liječenju je 80 preživjelih.

S rastom broja poginulih rastao je i bijes javnosti zbog te nesreće.
I u Ankari je policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala nekoliko stotina studenata koji su se okupili pred ministarstvom energetike i na policajce bacali kamenje i molotovljeve koktele.
Konfederacija turskih sindikata najavila je za četvrtak štrajk u čast poginulih.

Hina