Nerealno je stvarati bosansku naciju u BiH

"Želim onima koji misle da je u BiH moguće stvoriti jednu naciju, Bosance, poručiti da je to nerealno", rekao je Tadić na panelu.

Istakavši da je očigledno da u BiH trenutno postoje neki specifični problemi i da ima razloga za zabrinutost, Tadić je rekao da će Srbija prihvatiti svako rješenje do koga dođu lideri u BiH, javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Odgovarajući na pitanje da li je održavanje zajedničkih sjednica vlada Srbije i Republike Srpske u sukobu sa njegovim tvrdnjama o odnosu Srbije prema BiH, Tadić je rekao da je saradnja Beograda i Banjaluke potpuno u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

On je istakao da se na svakoj od tih sjednica podvlači da teritorijalni integritet BiH ne smije da dođe u pitanje, te poručio da Balkan ima Europsku uniju kao zajedničku viziju.

"Budite sigurni da Srbija neće učiniti ništa što bi negativno uticalo na teritorijalni integritet BiH, kao ni Hrvatska. Mi smo garanti Dejtonskog sporazuma", rekao je Tadić.

On je ocijenio da je, osim očiglednog rezultata uspostavljanja mira, Dejtonski sporazum stabilizovao zemlju i tako stvorio temelj za njenu dalju izgradnju, te podsjetio da je saradnja Beograda i Banjaluke potpuno u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Govoreći o Kosovu, Tadić je naglasio da svaki dogovor po tom pitanju mora da počiva na realnosti na terenu - da Albanci nikad neće prihvatiti suverenitet Srbije, kao ni što Srbi sa sjevera ove pokrajine nikada neće prihvatiti suverenitet Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Srbije je dodao da je zbog takve realnosti na Kosovu dijalog Beograd-Priština započeo tehničkim, praktičnim pitanjima koja bi trebalo da olakšaju svakodnevni život, kako bi se došlo do rješavanja težih pitanja.

Na panelu su danas učestvovali i predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić, zamjenik direktora za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sanino i američki kongresmen i autor ideje o "Dejtonu 2" Mike Tarner, koji je rekao da će možda rješavanje problema u BiH zahtijevati i prethodno rješavanje problema na Kosovu.

"Posmatrajući cjelokupnu situaciju u regionu, 15 godina nakon rata, možda bi trebalo potražiti jedno zajedničko rješenje na temelju 'Dejtona 2", rekao je Tarner, koji nije ulazio u detalje svog prijedloga.

Srna