Nekoliko vojnih kolona ušlo u Ukrajinu,a nove stižu iz Rusije

tenk Krim
Kijev je optužio separatiste iz istočne Ukrajina za pripremanje obnove sukoba dovođenjem ruskih plaćenika i dodatnim naoružavanjem. Povećanje učestalosti sukoba baca mrlje na primirje koje mnogi smatraju neodrživim.

Granatiranje i razmjena artiljerijske vatre u i oko glavnog pobunjeničkog uporišta Donetska narušilo je primirje za što je, smatra Kijev, odgovorna Rusija, a što pobunjenici doživljavaju kao novu ukrajinsku ofenzivu.

"Ruski plaćenici pojačavaju pobunjeničke snage u blizini linije razgraničenja", rekao je Andry Lysenko, glasnogovornik ukrajinske vojske.

"Pobunjenici pojačavaju položaje oko grada Mariupol, na jugoistoku zemlje, čije osvajanje bi ukrajinskim snagama otvorilo put prema južnim područjima koje, smatraju neki političari Zapada, Putin želi za sebe. Na područje je u posljednjih nekoliko dana stiglo novo naoružanje, municija, oprema i osoblje", dodao je Lysenko.

"Materijal, oprema, različito naoružanje i zalihe, nastavljaju dolaziti u Ukrajinu s ruske strane u posljednjih nekoliko dana. Zabrinut sam što do toga dolazi u ovom trenu", rekao je general Breedlove, zapovjednik Europskih savezničkih snaga.

Rekao je i kako je Rusija u blizini ukrajinske granice zadržala otprilike osam vojnih bataljuna, a na Krim je preselila snage koje su sposobne upravljati nuklearnim naoružanjem."Radi li se o nuklearnom naoružanju ili ne, ovog trena ne možemo reći", rekao je Breedlove.

Rusija je zanijekala optužbe da pobunjenicima dostavlja oružje i potporu u sukobu kojeg smatra insceniranim od strane zapada kako bi se Rusiju stjeralo u kut svjetske političke scene. Ipak, NATO savez smatra kako postoje nebrojeni dokazi koji potvrđuju optužbe Kijeva.

Kolona tenkova i opreme, kamioni vojnika prešli su granicu između Rusije i Ukrajine. Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), tijelo koje osim europskih zemalja uključuje Ukrajinu, Rusiju i SAD, potvrdilo je prelazak oklopnih vozila iz Rusije u Ukrajinu.

Na Zapadu su se upalile lampice uzbune zbog pokušaja ruskog predsjednika Putina da područja istočne Ukrajine zadrži pod sferom svog utjecaja i tako onemogući Ukrajini pristupanje europskim integracijama.

Angela Merkel, izjavila je kako osim zabrane pristupa Europskoj uniji novoizabranom vodstvu odmetnutih ukrajinskih regija, nema namjeru podržati uvođenje većih sankcija.

"Osim proširivanja zabrane putovanja za novoizabrano čelništvo odmetnutih regija, nemam u planu podržati uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija, usredotočujemo se na dolazeću zimu i humanitarnu situaciju, te na pokušaje uspostavljanja pravog primirja", rekla je Merkel.

Nova predstavnica Europske unije za vanjske poslove, Frederica Mogherini, rekla je kako će ministri europskih zemalja, na sastanku u Bruxellesu sljedećeg tjedna, razgovarati o povećanju pomoći za Ukrajinu koja se nalazi pred bankrotom, ovisna o međunarodnim zajmovima i u dugu do grla za ruski plin.

 

Reuters