"Navik on živi ki zgine pošteno"

"Navik on živi ki zgine pošteno"
Bečko Novo Mjesto, nedjelja 26. travnja - Svetom misom, mimohodom i polaganjem vijenaca obilježeno je danas u Bečkom Novom Mjestu (Wiener Neustadt) pogubljenje hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krsta Frankopana.

Prije 344. godine, kao vođe protuhasburške politike, pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Zrinski i Frankopan su se borili protiv bečkog centralizma koji je išao na štetu hrvatskih feudalaca. Optuženi za urotu, osuđeni su 18. travnja 1671. na smrtnu kaznu te su odsijecanjem glave pogubljeni u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. U hrvatskoj povijesti ostali su upisani kao borci za hrvatsku neovisnost i slobodu.

Obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana obilježava se svake godine u Bečkom Novom Mjestu gdje se održava komemoracija i polaganje vijenaca na mjestu smaknuća hrvatskih velikana te misa zadušnica u katedrali. U komemoraciji uz brojne predstavnike hrvatskih udruga iz Austrije i predstavnike hrvatskog veleposlanstva u Beču i sudjeluje i Družba "Braća hrvatskog zmaja" kao i pripadnici Zrinske garde iz Čakovca. Fotografije iz Bečkog Novog Mjesta pogledajte u našoj fotogaleriji. Fotogalerija: 344. obljetnica smrti hrvatskih velikana Zrinskog i Frankopana

Izvor: kroativ.at

Tekst se nastavlja ispod oglasa