Nastavak slijedi: Afera Pirangate

granice, granični spor, pogranični ugovor, Slovenija, Srbija, granica na Dunavu, rasprava u arbitražnom postupku, arbitraža, Schengenska zona, arbitraža, Arbitražni sud, Slovenija, Arbitražni sud, Borut Pahor, Hrvatska, granični spor, granični spor, Slovenija i Hrvatska , Stalni arbitražni sud u Haagu, piranski zaljev, Slovenija i Hrvatska , arbitražne odluke, hrvatsko-slovenska granici , granični spor, Slovenija i Hrvatska , piranski zaljev
Stalni arbitražni sud (PCA) u Den Haagu objavio je u srijedu da će sam imenovati hrvatskog i slovenskog suca i potom proučiti učinke hrvatskog odustajanja od arbitražnog sporazuma.

»Jednom kad se Sud ponovno konstituira, namjerava pažljivo razmotriti stajališta strana uključujući učinke najavljene namjere Hrvatske da odustane od arbitražnog sporazuma i moguće posljedice po sadašnji postupak događaja koji su podloga hrvatske odluke«, navodi se u priopćenju suda i dodaje da u tom pogledu sud može pozvati strane da podnesu nova učitovanja o pravnim i činjeničnim pitanjima ukoliko to bude potrebno.

Sud je odlučio imenovati suce nakon što Hrvatska i Slovenija nisu u zadanom roku predložile zamjene za hrvatskog i slovenskog arbitra Budislava Vukasa i Ronnya Abrahama koji su dali ostavke.

Budući da nijedna strana nije imenovala suce u roku od 15 dana od ostavke Vukasa i Abrahama, na predsjedniku (suda) je da imenuje preostala dva člana suda, stoji u priopćenju PCA.

Hrvatski sabor je 29. srpnja jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao hrvatsku vladu da pokrene postupak prestanka sporazuma o arbitraži jer je Slovenija bitno povrijedila njegove odredbe.

Vlada je dva dana kasnije PCA-u uputila pismo u kojem kaže da je u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Sloveniji da su se stekli uvjeti za prestanak sporazuma zbog bitne povrede njegovih odredaba te da od datuma notifikacije Hrvatska prestaje s njegovom primjenom.

Vlada u skladu s tim nije imenovala nasljednika hrvatskog arbitra Vukasa koji je dao ostavku pošto je arbitražni proces »kontaminiran« dogovaranjem slovenskog suca Jerneja Sekolca s predstavnicom slovenskog ministarstva vanjskih poslova Simonom Drenik.

Budući da je Sekolec zbog toga dao ostavku, Slovenija je na njegovo mjesto imenovala predsjednika ICJ-a Ronnyja Abrahama koji je, međutim, vrlo brzo također odstupio.

Slovenska vlada je potom odlučila da će predsjedniku arbitražnog suda prepustiti da sam imenuje novog slovenskog predstavnika.

Službena Ljubljana tvrdi da se arbitraža ne može jednostrano otkazati i da arbitražni sud treba nastaviti svoj rad sve do konačne presude koja mora obvezivati obje strane.
Pahor: Za Sloveniju ključno da se arbitraža nastavi i završi presudom

Za Sloveniju je bitno da arbitražni sud nastavi rad na rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom i završi ga konačnom presudom, istaknuo je u srijedu za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski predsjednik Borut Pahor.

Ključno je da se arbitraža nastavi i da završi konačnom presudom, naglasio je Pahor.

Pahor je kao predsjednik slovenske vlade 2009. arbitražni sporazum potpisao u ime Slovenije, dok je je u ime Hrvatske potpisala tadašnja premijerka Jadranka Kosor.Pahor je taj sporazum više puta nazvao najvećim postignućem svoje vlade na području vanjske politike, modelom za odnose na Balkanu, te temeljem za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom.

Iako je Hrvatska zbog arbitražnog skandala pokrenula svoj izlazak iz arbitražnog postupka i sporazuma, o čemu je obavijestila arbitražni sud i UN, gdje je sporazum registriran, Pahor je naglasio da je za Sloveniju to međunarodni ugovor koji je i dalje na snazi.

Slovenija donosi sve potrebne odluke kako bi arbitražni sud na nezavisan i nepristran način donio presudu kojom će odrediti granicu s Hrvatskom, naglasio je Pahor.»Slovenci i Hrvati uvijek će biti susjedi. Od izuzetnog je značenja da zato imamo riješena sva temeljna pitanja, a među njima je pitanje granice bez sumnje najvažnije«, kazao je Pahor, dodavši da očekuje da će se u iduća dva tjedna susresti s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, te da s njome očekuje iskren i plodan razgovor.

Hina