Napadnuta policijska akademija u Pakistanu

pakistan napad terorista
Nepoznati napadači upali su u ponedjeljak u policijsku akademiju u pakistanskom gradu Kveta, u kojem se, prema procjenama, u tom trenutku nalazilo između 200 i 500 kadeta, prenosi Tanjug.

Na lice mjesta su stigle sigurnosne snage i policija i ogradili to područje, dok se unutar zgrade čula pucnjava, izvjestila je pakistanska televizija SAMAA.

- U akademiju je kroz zadnji ulaz upalo pet do šest terorista - izjavio je glasnogovornik lokalne vlade Anvar ul Hak Kakar.

On je naveo da su napadači "otišli pravo u spavaonicu" akademije, gdje obično boravi 200 do 250 policijskih kadeta. Jedan svjedok napada je za lokalnu televiziju rekao da su napadači otvorili vatru čim su upali u akademiju.

Neki od napadača su bili opasani pojasima sa eksplozivom, objavila je televizija Pakistani pozivajući se na policijske izvore.

Nijedna grupa za sada nije preuzela odgovornost za napad, ali jedan od zapovjednika snaga u provinciji Baludžistan rekao je da ima nagovještaja, na osnovu presretnute komunikacije, da se radi o grupi Laškar-e-Džangvi.

Kako je rekao, podaci ukazuju da su trojica terorista dobijali instrukcije iz Afganistana. Ova grupa je i ranije izvodila napade u Baludžistanu, a pakistanske vlasti su je optuživale za veze sa Al Kaidom.

Američki State Department osudio je taj napad.