Napad na sirijski izbjeglički kamp uopće nije bio zračni napad

kamp Sarmada , Al-Nusra Front, Sirija
Rusko ministarstvo obrane objavilo je izjavu u kojoj se ističe kako su pripadnici terorističke organizacije Al-Nusra Front jučer izveli raketni napad na sirijski izbjeglički kamp Sarmada u blizini Aleppa te kako nije točno da je kamp pogođen u zračnom napadu.

Podsjetimo, jutros su se pojavili izvještaji koji su sugerirali kako je tijekom jučerašnjeg dana izveden zračni napad na izbjeglički kamp koji se nalazi u blizini Aleppa i turske granice. Navodi se kako je pritom ubijeno najmanje 30 civila, a veći broj ih je ranjeno.

Nedugo zatim stigla je i informacija iz SAD-a koji su se odmah ogradili od incidenta ističući kako njihovi vojni zrakoplovi nisu bili ni u blizini u vrijeme napada. Odgovornost za napad je tada prebačena na druga dva aktera koji koriste zračne snage - Rusiju i Siriju. No, rusko ministarstvo obrane sada tvrdi kako napad uopće nije bio zračni napad.

"Oštećenja koja su nastala ukazuju na to da se ovdje radilo o raketnom napadu, a i podaci kontrole leta pokazuju kako zračni napadi ovdje nisu izvođeni u to vrijeme. Nakon što smo pregledali snimke i fotografije, zaključili smo kako je kamp granatiran, ili slučajno ili namjerno. Raketnom artiljerijom na ovom prostoru aktivno se koristi teroristička skupina Al-Nusra Front", istaknuo je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov. "Na snimkama se jasno vidi da na tlu nema kratera niti drugih detalja koji bi ukazivali na zračni napad", poručio je.

 

rt.com