Nalog za uhićenje Gadafija do kraja svibnja

"Krajem mjeseca Međunarodni kazneni sud će vrlo vjerojatno izdati nalog za uhićenje pukovnika Gadafija i pojedinih pripadnika njegovog režima, možda članova njegove obitelji", rekao je Frattini u četvrtak govoreći o tome kada bi se mogla okončati misija Italije u Libiji.

"Jasno je da će međunarodna zajednica nakon izdavanja naloga za uhićenje imati zakonsku obvezu da goni Gadafija, kao što bilo u slučaju bivšeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i nekadašnjeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića", rekao je Frattini, prenosi AFP.

Tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo, koji je ovlašten zatražiti izdavanje naloga za uhićenje Gadafija, rekao je prošlog tjedna da Gadafijev režim ubija i goni civile, te da će zatražiti naloge za uhićenje tri osobe, koje nije imenovao.

U međuvremenu se u Libiji nastavljaju sukobi pobunjenika i Gadafijevih snaga, u kojima je do sada, otkako su počeli prije skoro tri mjeseca, poginulo više tisuća ljudi, a deseci tisuća stanovnika napustili su zemlju.

Međunarodna koalicija počela je zračne napade na Gadafijeve snage 19. ožujka, pod mandatom Ujedinjenih naroda, kako bi zaštitila civile, a NATO je preuzeo zapovjedništvo nad vojnim operacijama u Libiji 31. ožujka.

Fena