Nakon šest sati okončana drama u Parizu: Muškarca vatrogasci povukli u unutrašnjost Eiffelovog tornja

Eiffelov toranj u Parizu evakuiran je i zatvoren za posjetitelje zbog muškarca koji se počeo penjati po vanjskoj strani tornja.

Toranj je evakuiran iz predostrožnosti, nakon što je primjećen muškarac koji se po njemu penje, piše RT.

Muškarac je primijećen oko 14:15. Djelatnici sigurnosti razdvojili su promatrače u skupine, izveli ih iz tornja i zatvorili ga.

Muškarac u četrdesetim godinama je počeo s penjanjem na drugoj razini tornja, na nekih 149 metara visine. Na teren su izašli vatrogasci, policija i spašavatelji. Stigli su i pregovarači koji su pokušali odgovoriti muškarca od daljnjeg penjanja.

Snimke i fotografije muškarca koji se penje zapalile su društvene mreže. Za sada nije poznatno o kome se radi niti koji je motiv ove njegove opasne avanture.

Stigao do drugog kata pa se krenuo penjati
Francuska televizija BFM izvijestila je da muškarac prijeti samoubojstvom, piše agencija Reuters. "Muškarac je normalno ušao u toranj, stigao do drugog kata i tada se počeo penjati", rekla je glasnogovornica.

Policija je opkolila nekoliko ulica blizu tornja jer je situacija privukla mnoštvo znatiželjnika poslije podne. Nakon što su ga spašavatelji i vatrogasci uspjeli uvući u unutrašnjost građevine, preuzela ga je policija.

Neki su turisti nezadovoljni jer ne mogu posjetiti najpoznatiji simbol Pariza. Turistički vodič skupine od 130 Indijaca rekao je da su "samo jedan dan u Parizu" prije polaska za Bruxelles i da su došli specijalno da "vide Eiffelov toranj".

Američka turistica Maria ima uplaćenu večeru na vrhu pa kaže "Briga me što će se dogoditi. Želim samo da se otvori. Ja ondje trebam večerati".

Želimo vidjeti "kako se penje ludi Spiderman. Ostajemo jer smo znatiželjni. Ne želim nešto vidjeti, ali ako se nešto dogodi, ... onda to želim vidjeti", kazao je Creieg Martin iz Kalifornije.

Nije prvi put da se netko penje
Inače, ovo nije prvi put da se netko pokušava popeti na Eiffelov toranj.

2015. godine napravio je to James Kingston. Popeo se bez sigurnosnih konopaca i dopuštenja, a prilikom penjanja je dosta dugo izbjegavao i sigurnosne kamere.

U listopadu 2017. Eifellov toranj morao je biti "potpuno evakuiran" jer se jedan muškarac popeo "na jedan od nosač i prijetio samoubojstvom". Policija ga je konačno uspjela odgovoriti od tog nauma.

Eiffelov toranj slavi ove godine 130. rođendan i najposjećeniji je spomenik na svijetu sa sedam milijuna posjetitelja na godinu.

Toranj je dobio ime po svom konstruktoru i graditelju Gustaveu Eiffelu. Sagrađen između 1887. i 1889. i visok je kao 81-katna zgrada. (Hina,M.V.)