Nakon poraza u Iraku i Siriji vraćaju se u Europu

vehabije
vehabije
Najmanje 5600 pristaša tzv. Islamske države (IS) vratilo se u svoje zemlje nakon poraza   navodi se u najnovijem izvješću.

Centar Soufan, američki think-tank, kaže da su se militanti u posljednje dvije godine vratili u 33 države.

Povratnici, od kojih je većina u zatvoru ili im se izgubio trag bit će idućih godina ozbiljna sigurnosna prijetnja, navodi se u izvješću.

IS je izgubio većinu teritorija ‘kalifata' proglašenog u lipnju 2014. koji je privukao tisuće džihadista širom svijeta.

Prošli je tjedan savez sirijskih Kurda i arapskih boraca koji podržava SAD preuzeo potpunu kontrolu nad Rakom, de facto glavnom gradu IS-a.

Prikupljeni podaci nakon pada administrativnih centara IS-a kao što je bila Raka pomogli su da se potvrdi identitet 19.000 od više od 40.000 pripadnika IS-a iz 110 zemalja, koliko se procjenjuje da je pristiglo u Irak i Siriju u namjeri da se priključi džihadistima.

Podaci međutim ne otkrivaju što se s njima nakon toga dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivajući se na službene podatke iz 33 zemlje, Soufan Center kaže kako se pretpostavlja da se najmanje 5600 stranih pripadnika IS-a vratilo u svoje domovine.

Te brojke uključuju 400 od 3417 pripadnika iz Rusije, 760 od ukupno 3244 iz Saudijske Arabije, 800 od ukupno 2926 iz Tunisa i 271 od 1910 iz Francuske.Među njima je i polovica od oko 850 ljudi koji su u Irak i Siriju otišli iz Velike Britanije.

Žene i djeca povratnici poseban su problem, dok zemlje pokušavaju naći najbolji način za njihovu reintegraciju, navodi se u izvješću i dodaje da će ponajprije za djecu biti važna mentalna i društvena potpora.

Hina