Najpoznatiji muzej na svijetu zbog straha od poplave zatvorio dio svojih prostorija

Najpoznatiji muzej na svijetu zbog straha od poplave zatvorio dio svojih prostorija
Seine je tijekom tjedna preplavila obalne pješačke staze i tako narasla da pariški riječni brodovi ne mogu proći ispod mostova.

Turistima je savjetovano da se drže podalje od obale zbog straha da bi mogli pasti u rijeku i utopiti se u riječnim vrtlozima. Teglenice vezane uz potopljene dokove izgledaju kao da su se nasukale u golemoj rijeci.

Šest postaja podzemne željeznice pored rijeke, uključujući St. Michel u Latinskoj četvrti, također se moralo zatvoriti.

Louvre, najpoznatiji svjetski muzej koji čuva blaga poput Leonardove Mona Lise i Venere Milske odlučio je zatvoriti galeriju u podrumskim prostorijama kao zaštitnu mjeru jer velik dio zgrade graniči sa Seinom. Uprava muzeja nije rekla jesu li premjestili umjetnička djela iz tog muzejskog dijela.

Meteorolozi predviđaju da bi daljnje poplave mogle podići razinu rijeke do šest metara i više.

Razina vode raste jedan do dva centimetra na sat, rijeka je u srijedu u 13 sati dosegla razinu od 5,24 metara. Očekuje se da će kritično biti u petak ili subotu, jer je za četvrtak predviđena još obilnija kiša.

Poplave su u Parizu prouzročile velike štete 1910., kad je Seine narasla na 8,65 metara, a razina viša od te zabilježena je samo jednom od početka mjerenja, u veljači 1658. godine. (Hina)