Najnovija analiza koronavirusa: Koliko umiru bolesni, stariji, djeca i žene

Koronavirus
Ilustracija

Kina je izvijestila o 150 novih smrtnih slučajeva u epidemiji koronavirusa, a u Italiji je jučer poslijepodne objavljeno da je umrla i četvrta žrtva u toj zemlji. Tamo je zaraženo čak 152 ljudi čime je Italija postala treća zemlja po broju zaraženih koronavirusom u svijetu.

Dijelovi sjevera zemlje zbog toga su u blokadi, a kako javljaju talijanski mediji, jedanaest gradova je u svojevrsnoj karanteni u kojima je izolirano ukupno više od 50 tisuća ljudi. Čuvena katedrala Duomo u Milanu je zatvorena, a ovoga će tjedna u tom gradu biti zatvorene i škole. Prekinut je karneval u Veneciji.

S obzirom na to da se epidemija novog soja koronavirusa pojavila u našem susjedstvu, opravdana je zabrinutost da bi se uskoro mogla pojaviti i u našim krajevima. Kako bismo saznali koje su dobne skupine i grupe najugroženije, odnosno kod kojih je najveća stopa smrtnosti od te bolesti, istražili smo najnovije statistike kreirane prema dosadašnjim spoznajama o širenju i težini koronavirusa.

Stariji od 80 - stopa smrtnosti čak 14,8%

Temeljem analize svih 72.314 slučajeva potvrđenih, sumnjivih i asimptomatskih slučajeva zaraze virusom COVID-19 u Kini, kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je prošloga tjedna u svome časopisu Epidemiologija kako se rizik od smrti značajno povećava sa starijom dobi.

Stopa smrtnosti (omjer broja umrlih spram broja zaraženih) kod pacijenata zaraženih koronavirusom najviša je kod osoba starijih od 80 godina i iznosi čak 14,8%. Za one između 70 i 79 godina smrtnost je 8%, a za one između 60 i 69 - 3,6%.

Dakle, vidljiv je značajan pad stope smrtnosti s mlađom životnom dobi. Tako je kod onih od 50 do 59 godina smrtnost samo 1,3%, 40 do 49 - 0,4%, 10 do 39 - 0,2%, a za djecu mlađu od 10 godina - 0% (nema ni jednog smrtnog slučaja).

U većem postotku umiru muškarci

Kada se gleda sveukupno, na sve dobne skupine, stopa smrtnosti u prosjeku iznosi 2%. No kada se izdvoje samo muškarci, ona raste na 2,8%. Za žene iznosi 1,7%, piše Worldometer.

Najviše su u opasnosti oni s bolestima krvožilnog sustava

Što se tiče stope smrtnosti kod onih osoba s oslabljenim imunitetom, odnosno kod onih koji već imaju neka kronična oboljenja, najviše su u opasnosti osobe koje imaju problema s bolestima krvožilnog sustava.

Tako stopa smrtnosti u njihovom slučaju iznosi 10,5%. Kod onih s dijabetesom vjerojatnost smrtnog ishoda nakon zaraze koronavirusom iznosi 7,3%, a kod onih koji boluju od bolesti dišnog sustava 6,3%.

Smrtnost kod pacijenata s visokim tlakom je 6,0%, kod onih koji imaju rak 5,6%, a za zdrave osobe 0,9%.

Dakle, u najvećoj su opasnosti osobe starije od 70 godina, muškog spola (ženskog u manjoj mjeri), a koje boluju od bolesti krvožilnog sustava, dijabetesa ili imaju problema s dišnim sustavom.

Za ostale dobne skupine vjerojatnost smrtnog ishoda je značajno manja, no to ne znači da se tako nešto ne može dogoditi. Primjerice, poznato je više slučajeva smrti kineskog medicinskog osoblja koje je bilo u tridesetim godinama. Za sada se jedino zna da od zaraze koronavirusom ne umiru djeca do 9 godina, no nije trenutno poznato zašto.