Najmanje 70 poginulih u avionskoj nesreći u Iranu

"Najmanje 70 osoba je mrtvo, a 32 ih je ranjeno u padu aviona", rekao je Heidar Heidari iz Crvenog polumjeseca za Irnu, ali dodao i kako se očekuje da će broj mrtvih još rasti.

Prema pisanju novinske agencije Mehr, sve osobe koje su bile u avionu su pronađene. Iako je prvobitno objavljeno da se u avionu nalazilo 156 putnika, te kako je 50 putnika preživjelo nesreću, ta se informacija pokazala netačnom. Naime, broj putnika u avionu iznosio je 95 putnika i osam članova posade, saopštili su iranski službenici.

Uzrok nesreće, koja se dogodila oko 19:45 sati po lokalnom vremenu, vjerojatno je loše vrijeme i magla koji su zabilježeni u tom području.

Mediji u Iranu javljaju da se radi o Boeingu 727 koji je poletio iz Teherana. Avion je pao kraj jezera Orumiyeh, kazao je Gholam-Reza Masoumi, šef iranskog Centra za krizne situacije. Avion se nakon pada razbio na nekoliko komada, ali nije eksplodirao, kaže Mahmoud Mozafar, šef iranskog Crvenog polumjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevrijeme otežava i operaciju spašavanja. Mjesto nesreće pogođeno je snježnom mećavom. Na lokaciji na kojoj je avion pao zabilježeni su snježni nanosi visoki oko 70 centimetara, prenio je Masoumi. Zbog loših vremenskih uvjeta ranije su otkazana dva leta iz Teherana prema Orumiyehu, a i avion koji se srušio kasnio je s polijetanjem više od sat vremena.

Avionske nesreće u Iranu relativno su česte zbog zastarjele zračne flote i lošeg održavanja. Zadnja velika nesreća dogodila se u lipnju 2009. godine, kad je u padu aviona poginulo 168 osoba. Još gora je bila nesreća iz veljače 2003. godine kad je u padu aviona Ilyushin 76 ruske izrade poginulo 302 osobe.