Najbolji srpski izvozni proizvod: Plaćene ubojice koji siju strah od Balkana do Španjolske

Pravosuđe

... policije te koja je rezultirala jednim planiranim i jednim izvršenim ubojstvom kralja pripadnika ciparskog podzemlja. Jedan od tih plaćenih ubojica je već uhićen i osuđen, a dvojica su pobjegla u Rusiju i Makedoniju.

‘Njihova uhićenja razriješit će do kraja ovaj slučaj koji nije ni prvi ni posljednji u kojem se pokazalo da je nasilje jedan od naših najboljih izvoznih proizvoda', piše beogradski Blic.

Meta - ukrajinski biznismen

Nedavno je riješen još jedan slučaj s Cipra - četvorica srpskih atentatora pravomoćno su osuđeni zbog pokušaja ubojstva ukrajinskog biznismena Dimitrija Loginova. Ovom presudom pala je grupa koju je predvodio bivši pripadnik  Crvenih beretki.

Sudu je bilo predstavljeno nekoliko mogućih scenarija pokušaja ubojstva ukrajinskog biznismena, no izvan tvrdnje usvojena su dva. Prema prvom scenariju, Longinova su planirali usmrtiti otrovanim šilom, no od tog se plana odustalo zbog njegove krupne građe i vještina koje posjeduje.

‘Za svako ubojstvo potrebni su detaljna priprema, logistička podrška, plan bijega, oružje i oruđe za pratnju. Nerijetko metu danima prati jedan tim, a kad se utvrdi da je pogodna situacija, da je zicer, poziva se pucač da završi posao. Među pucačima i bombašima ima onih koji su prošli vojnu i policijsku obuku gdje su postali eksperti u rukovanju oružjem i eksplozivom', kaže za Blic jedan neimenovani nekada istaknuti čelnik srpske policije.

Profil plaćenih ubojica iz devedesetih i onih danas isti je, jedino što je drugačije je cijena za koju rade - s nekoliko stotina tisuća eura, cijena naručenog ubojstva pala je na nekoliko desetaka tisuća eura.

Profil srpskog plaćenog ubojice

Uglavnom se radi o bivšim vojnicima koji imaju veliko iskustvo u rukovanju oružjem. Potječu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja s periferije većih gradova.

Oni svoje mete prate danima, a mjesecima prije toga planiraju kako će izvršiti ubojstvo istovremeno smišljajući plan za bijeg preko granice ili u unaprijed pripremljene sigurne kuće. Za likvidacije koriste uglavnom pištolje ili automatske puške s izbrisanim serijskim brojem, a u skupljim slučajevima likvidacije se vrše snajperom.

Cijena naručenog ubojstva nekada je sezala i pola milijuna eura, kao u slučaju Slavka Ćuruvije, no danas se kreće oko nekoliko desetaka tisuća eura.