Na Siciliji zaplijenjene više od 42 tone kanabisa

Marihuana
Droga se nalazila na teretnom brodu Aberdeen, koji je plovio pod togoanskom zastavom, s libanskim zapovjedništvom, indijskim i sirijskim mornarima, precizirao je novinskoj agenciji AFP Vincent Sovalere, direktor operacija u Nacionalnoj obavještajnoj direkciji i carinskoj istrazi (DNRED), koji je vodio istragu.

Kada se brod nalazio između Sicilije i Tunisa italijanska financijska policija je dobila zadatak da ga zaustavi i naredi zapovjednicima da brod usmjere do luke Trapani na Siciliji, precizirano je u priopćenju francuskog ministarstva ekonomije.

Petnaest članova posade je predato talijanskim sudskim vlastima.

- S tolikom količinom droge malo je vjerovatno da niko od njih nije znao šta prjevoze - rekao je Sovalere.

- Zaplijenjeno je 42,672 tone kanabisove smole. Jedan dio je bio dobro skriven, ali toliku količinu je teško sakriti, međutim, talijanski policajci su brzo otkrili drogu - dodao je on.

Zaplijenjena droga u preporodaji vrijedi oko 120 milijuna eura.

- Brod je trebao doploviti u jednu luku u "istočnom Mediteranu", kao naprimjer Libiju, Grčku ili Albaniju, a zatim je droga trebala opskrbiti gotovo cijelu zapadnu Europu - precizirao je Sovalere.

Najvjerovatnije da je kanabisova smola iz Maroka, glavnog proizvođača koji snabdijeva gotovo cijelu Europu.

Francuska carina je radila u suradnji s Marinfo mrežom, carinskom obavještajno-pomorskom mrežom, ali i s operativnim centrom za analizu narkotika (Maoc-N), dodalo je francusko ministarstvo ekonomije.

Posljednja rekordna zapljena francuske carine na moru bila je 1999. godine u La Mancheu kada je zaplijenjeno 23,5 tona droge na ribarskom brodu.

Najveće zapljene u Europi bile su krajem veljače 1997. godine u luci Anvers (45 tona) u Belgiji i 24. veljače 1990. godine blizu Rotterdama (također 45 tona) u Nizozemskoj.

FENA