Na pomolu propast pregovora Grčke, EU-a i MMF-a

grčka, bankrot, euro, grčka, euro, Tečaj eura , grčka, grčka, Grčka vlada

"Grci su došli s rukama u džepovima", trpko je ocijenio izvor blizak pregovorima. "Imaju samo jednu ideju, političke pregovore", dodao je taj izvor.

U Ateni poraz pregovora pripisuju neracionalnim zahtjevima vjerovnika za što je odgovoran MMF, optužen za nepopustljivo i strogo stajalište.

Ocijenivši da grčki prijedlozi izlaze iz zadanog okvira, predstavnik MMF-a Poul Thomsen u nedjelju više nije sudjelovao u razgovorima, prema dobro informiranom izvoru.

Grčki ministar financija Janis Varufakis je pripremio teren za takav scenarij u razgovoru ranije tijekom dana za tjednik Realnews. "Ne bih bio iznenađen da MMF dans inzistira na neprihvatljivim stajalištima za koja zna da Grčka ne može prihvatiti, što bi bilo opravdanje da ta institucija napusti pregovore".

Šef Europske komisije Jean-Claude Juncker je pokušao postići sporazum, nakon što se tijekom tjedna više puta sastao s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Najnoviji krug pregovora organiziranih ovog vikenda u Bruxellesu je još jedan pokušaj pronalaženja rješenja s grčkim premijerom. Pregovore su vodili grčki pregovarači bliski Ciprasu, šef Junckerova kabineta Martin Selmayr i predstavnici ESM-a, fonda za potporu stabilnosti eurozone.

Pregovori su završili u nedjelju bez postizanja dogovora nakon što nije smanjena velika udaljenost stajališta između dviju strana, rekao je glasnogovornik Komisije.

On tvrdi da su grčki prijedlozi nepotpuni i objasnio da jaz između mjera koje predlaže Grčka i zahtjeva njezinih kreditora doseže oko 0,5-1 posto bruto domaćeg proizvoda ili oko 2 milijarde eura godišnje u trajnim fiskalnim mjerama.

Ministri financija eurozone sastat će se u četvrtak 18. lipnja u Luxembourgu i taj sastanak smatra se posljednjom šansom za grčku vladu da s vjerovnicima postigne dogovor nakon neuspješnih pregovora.

Ukoliko ne uspije, prezadužena Grčka našla bi se na rubu bankrota i katastrofalnog izlaska iz eurozone, što bi potreslo globalnu ekonomiju.

Hina