Na katoličkoj kapelici osvanuo grafit 'Alah je veliki'

krunica
Grafit na kapelici u popularnom izletištu snimili su jučer izletnici i upozorili policiju, prenosi Hina.

Na jednom od vanjskih zidova kapelice izletnici su pronašli poruku ispisanu velikim latiničnim slovima "Allahu akhbar" (sa suvišnim "h" u drugoj riječi), a na drugom "Sharia", što su neki protumačili kao islamističku poruku i prijetnju slovenačkim kršćanima.

Mediji navode da je riječ i o vandalizmu koji na vjerskim objektima u Sloveniji i nije tako rijetka pojava. Slovenačka policija je priopćila da sakuplja informacije o događaju koji je javnost osudila. Prva je reagirala Islamska zajednica Slovenije koja je u kratkom priopćenju oštro osudila navedeni vandalizam kao neprihvatljiv i dodala da od policije očekuje otkrivanje počinitelja.

Slovenačka biskupska konferencija priopćila je da se radi o činu usmjerenom protiv vjerske tolerancije i postupku koji državni organi trebaju da istraže i sankcioniraju. Hina navodi da neki desno orijentirani portali i udruženja u činu na Šmarnoj Gori vide dokaze o navodnom rastu radikalizacije slovenačkih muslimana, uglavnom doseljenika iz BiH.

Aleš Hojs, koji je bio ministar obrane u vladi bivšeg premijera Janeza Janše, naveo je na svojem profilu na Twiteru da je kapelica na ljubljanskom izletištu "oskrnavljena muslimanskim parolama" i zapitao se zašto policija ne reagira energičnije.

Hina navodi da provokativni grafiti nisu rijetkost na crkvama u Sloveniji, ali do sada nisu sadržali "islamističke" poruke nego su obično kao svojevrsne političke poruke bili upućivani "kleru" ili "klerofašistima". Prošle je godine u Sloveniji zabilježeno i nekoliko težih ispada i provokacija usmjerenih protiv određene vjere.

Tako su na gradilištu džamije u Ljubljani u dva navrata nađene bačene svinjske glave, a navodno neuravnotežena osoba u crkvi u Kopru uništila je čekićem barokni drveni kip Bogorodice sa malim Isusom.