Mostarac opisuje svoj život u Njemačkoj: Težak je život u tuđini, ali izbor je moj

putnik

Netko se snašao vani, a netko ne i tu nema puno filozofije. Svima nama zajedničko je samo jedno, a to je žal za domovinom. Nema para koji mogu nadomjestiti svoj dom i rodnu grudu, pogotovo ovih teško zarađenih para u Njemačkoj koje ja zaradim.
Iz Mostara sam otišao jer nisam imao stalan posao. Radio sam tu i tamo svašta. Bio konobar, dostavljač, građevinac. Krpio sam kraj s krajem, a onda sam na nagovor rođaka otišao u Njemačku. Prvih par dana bilo mi je teško. Razmišljao sam da se odmah vratim. Našao sam se u tuđini, sam u hladnoj zemlji koja strancu nudi ono što oni neće raditi.

Rođak mi je našao posao u komunalnom poduzeću. U Mostaru bi me vjerojatno zvali "smećar". Uvijek sam sažaljevao ljude koji su u Mostaru u jesen čistili lišće, a evo i ja u tuđini radim isti taj posao. Na posao idem ujutru za mraka, a u svoj hladan sobičak se vraćam također kada već padne mrak.

Novca imam, ali imam ga zato jer ga nemam vremena trošiti. Vikendom tu i tamo nađem se sa našim ljudima, popijemo po koje pivo i to je sav moj društveni život u Njemačkoj.

Život ovdje nije lak i svaki euro se mora zaraditi. Težak je to život bez obzira na uređenje zemlje i sigurnost koju ona nudi. Ipak izbor je vaš. Onaj kome je ovdje teško može se uvijek vratiti kući. Moj život je samo moj i ja upravljam njime. Odluka da odem vani je moja i želim da je svi moji obitelj i prijatelji to poštuju. Ukoliko osjetim potrebu da se vratim ja ću to i učiniti. Do tada pozdrav iz Njemačke od komunalca punih džepova.

HERCEGOVINA.info