Monstrum Brenton Tarrant sa Novog Zelanda sam sebe prozvao teroristom, a svoju misiju partizanskom

Brenton Tarrant

Tarrant je napisao manifest na 73 strane i okačio na svoj Facebook profil koji je ubrzo ugašen, ali se sadržaj manifesta brzo proširio svijetom. U njemu, između ostalog, Tarrant spominje i Kosovo kojim pokušava da "pravda" svoj bolesni pokolj na nedužne ljude koji su se zatekli u džamijama na jutarnjoj molitvi.

U opširnom manifestu napadač piše o svom odrastanju, obrazovanju, a glavni motiv za svoj pokolj traži u "osveti pridošlicama krivim za smrt stotine tisuća ljudi na europskom tlu kroz povijest".

Koliko je Tarrantov um izopačen govori i činjenica da on sam sebi u manifestu postavlja pitanja i daje odgovore na njih.

Jedno takvo je i "što ti želiš?", a Tarant odgovara da "moramo osigurati postojanje našeg naroda i budućnost za bijelu djecu". Dalje opisuje događaje koji su ga naveli na krvoproliće, a onda napominje i da ne pripada nijednoj grupi. Na (sopstveno) pitanje da li je napade izvršio zbog slave, Tarrant odgovara da bi to bilo "smiješno".

- Nakon svega, tko se sjeća napadača 11. rujna u New Yorka. Ili one na Pentagon. Mene će brzo zaboraviti. I to mi ne smeta. Nakon svega, ja sam uglavnom povučena osoba. Ali, šok nakon mojih djela stajat će godinama koje nadolaze, pokrenut će politički i društveni diskurs stvarajući atmosferu straha i promjene koja je neophodna - napisao je Tarrant.

Istaknuo i kako žali što nije ubio još više. Na pitanje smatra li svoj čin terorističkim napadom, Tarrant odgovara potvrdno.

- Po definiciji, da. To je teroristički napad. Ali vjerujem i da je to partizanska akcija protiv okupirajuće sile. Muslimane koji izaberu da izvrše invaziju na našu zemlju i zamijene naše ljude. Da, ne volim ih. Jedini muslimani koje istinski mrzim su oni konvertovani, oni iz našeg sopstvenog naroda koji su okrenuli leđa svom naslijeđu, svojoj kulturi, tradiciji i postali krvni izdajnici sopstvene rase. Njih mrzim - istaknuo je Tarrant.

On još odgovara na pitanja da li je njegov napad rasistički, ksenofobičan, antimigrantski, a u slučaju da preživi napad kaže da će se na suđenju izjasniti da nije kriv.