FOTO/VIDEO  Modernizacija i jačanja kineske vojske bez presedana

kina, Pentagon, Kinesko ministarstvo obrane, Kineski stealth lovac 5. generacije: J-20, Incident, Južno kinesko more, kina, SAD, Kineski stealth lovac 5. generacije: J-20
Navodi se kako bi kineski vojni zrakoplov, lovac 5. generacije, J-20, mogao stupiti u službu već 2018., a kineska mornarica planira izgraditi niz nosača zrakoplova tijekom idućih 15 godina.

Pentagon upozorava kako su američke baze u Okinawi na dometu sve brojnih kineskih raketnih sustava srednjeg dometa, a kineske krstareće rakete bi mogle doseći i Guam, otok gdje se nalaze ključne američke zračne i pomorske vojne baze. U izvještaju Pentagona se također navodi kako kineska vojska razvija sposobnosti izvođenja dalekometnih napada protiv snaga diljem zapadnog Pacifika.

Kinesko ministarstvo obrane je reagiralo na ovaj izvještaj. "Godinu za godinom SAD objavljuje tzv. izvještaj o 'Vojnom i Sigurnosnom Razvoju Kine', u kojem se iznose besmislene kritike kineskog normalnog obrambenog i vojnog razvoja te se pretjeruje s 'kineskom vojnom prijetnjom'", navodi se u izjavi.