Mirovna konferencija o Siriji

Mirovna konferencija o Siriji
Mirovna konferencija o Siriji u Rusiji završila je u utorak zajedničkom izjavom u kojoj se poziva na održavanje demokratskih izbora, ali su ključni zahtjevi oporbe ostali neispunjeni.


Sudionici su se dogovorili oko osnivanja odbora za pisanje novog sirijskog ustava na konferenciji za koju veći dio oporbe kaže da služi interesima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i njegova saveznika Moskve.
U završnoj izjavi stoji da Sirijci sami na izborima moraju odlučiti o svojoj budućnosti, ali se ne kaže ništa o tome hoće li na njima moći sudjelovati sirijske izbjeglice, što traže Asadovi protivnici i zapadne države.

Također se poziva na očuvanje snaga sigurnosti bez zahtjeva da se one reforniraju, nešto na čemu je ustrajala oporba.
»Ova konferencija je skrojena za Asada i njegov teroristički režim«, rekao je Mustafa Sejari, viši dužnosnik Slobodne sirijske vojske, pobunjeničke skupine koja djeluje na sjeveru Sirije.
»Izjava iz Sočija nas se uopće ne tiče i o njoj nije vrijedno ni razgovarati«, dodao je.
Rusija je domaćin skupa nazvanog Sirijski kongres za nacionalni dijalog u crnomorskom ljetovalištu Sočiju. Nakon što je promijenila tijek rata u Asadovu korist, Moskva se nametnula kao mirovni posrednik na Bliskom istoku.

No, konferenciju su bojkotirali čelnici sirijske oporbe, a sile poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske nisu se odazvale zbog toga što se, kako tvrde, sirijska vlada nije dovoljno angažirala na postizanju mira.
Zapadne zemlje podupiru drugi mirovni proces, onaj pod okriljem UN-a koji dosad nije postigao nikakav napredak prema okonačnju rata koji ulazi u osmu godinu.
Posljednja runda pregovora održana je prošlog tjedna u Beču.

Hina