Ministri danas odlučuju: BiH dobiva poziv NATO-a

nato
nato

U posebnom priopćenju oni su istaknuli "snažnu podršku SAD i njihovom stavu da Rusija ozbiljno krši INF", te da takvo stanje "nije održivo".

Bosna i Hercegovina trebala bi danas dobiti i formalni poziv da dostavi svoj prvi Nacionalni godišnji program (ANP), čime bi se aktivirao Akcijski plan za članstvo.

Ministri vanjskih poslova 30 država ovog vojnog saveza na dnevnom redu današnjeg zasjedanja imaju zapadni Balkan.

Kako je već ranije najavio generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, oni bi trebali podržati odluku da se uputi poziv našoj zemlji da dostavi ovaj dokument. Ako se to desi, BiH je korak dublje u integracijama u ovaj vojni savez, piše avaz.ba.

Ipak, to ne znači da će naša zemlja u konačnici i ući u NATO jer MAP "ni na koji način ne prejudicira da će država biti članica" ove organizacije, kako se ističe ovdje, u sjedištu Alijanse.

ANP je obiman dokument koji sadrži pregled stanja i planirane reforme u oblasti obrane, ekonomije, politikle, vladavine zakona...

Kada BiH dostavi taj dokument, koji mora prihvatiti Predsjedništvo BiH, otvara se proces tješnje suradnje s NATO-om. To znači i godišnji sastanak predstavnika BiH s visokim NATO dužnosnicima (do sada je bilo jednom u dvije godine), te češće sastajanje s drugim predstavnicima Alijanse, temeljitije reforme, posebno u oblasti obrane, kao i uvećana financijske pomoć NATO-a Bosni i Hercegovini.

- BiH već ima MAP. Nadam se da će prihvatiti naš poziv i dostaviti svoj prvi Program - rekao je u ponedjeljak novinarima generalni tajnik Stoltenberg.

Osim o BiH, NATO ministri danas će razgovarati i o situaciji u Makedoniji. Očekuje se da pohvale napredak ove države na provođenju sporazuma s Grčkom o promjeni imena.

Stoltenberg je najavio da će NATO potpisati ugovor o članstvu službenog Skoplja čim država završi proces promjene imena i "postane" Sjeverna Makedonija.

Time bi ona postala 31. članica NATO-a.