Minhenski ubojica nije povezan s ISIL-om

munchenski ubojica
munchenski ubojica
Na ulicama ima malo automobila, kao i ljudi, piše njemački Bild. No, to nije čudno jer su mnogi umorni i iscrpljeni od strašne noći koja je šokirala kako građane Njemačke, tako i svijeta. Mnogi građani nikako nisu spavali, a neki su do jutra čekali da odu kućama jer je promet bio obustavljan.

Njemački mediji objavili su fotografiju 18-godišnjaka koji je u najpopularnijem minhenskom šoping centru smaknuo najmanje devet osoba, a ranio 16. Prema nekim informacijama mladić je identifikovan kao David S., javlja Guardian.

Neki drugi pak mediji pišu da se napadač zove Ali David Sonboly te da je sin taksiste koji je radio u jednoj trgovini, a imao je dvojno državljanstvo, njemačko i iransko. Susjedi ga opisuju kao tihog i povučenog mladića, no on sam je u snimci koja se pojavila, a na kojoj je urlikao razne uvrede na račun turske zajednice, navodno spomenuo da su ga sedam godina tukli u školi pa su se pojavile špekulacije da je osveta možda bio motiv sumanutog krvoprolića.

Njemačka policija javlja da minhenski napadač nije povezan s ISIL-om, ali da postoji "očigledna veza sa masovnim ubojicom Andersom Breivikom". Podjetimo Breivik je na isti dan, 22. srpnja 2011. godine u Norveškoj ubio 77 osoba. Napadač je, prenose mediji, navodno na svom profilu i na WhatsApp-u koristio Breivikovu fotografiju.

Inače, kancelarka Angela Merkel sastala danas s predstojnikom svog ureda Peterom Altmaierom i ministrom unutrašnjih poslova Thomasom de Maiziereom, koji se zbog napada u Münchenu hitno vratio iz SAD-a gdje je otputovao na odmor. Također će razgovarati s dužnosnicima obavještajnih službi.