Meteorologinja najavila ‘neuobičajenu promjenu koja nije baš bezazlena’

vrijeme
Meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar rezimirala je vremenske prilike ovog ljeta te najavila promjenu za koju tvrdi da neće biti baš bezazlena.

Od ukupno 90 ljetnih dana, u Zagrebu su bila 23 dana hladnija od prosjeka. Srpanj je bio svježiji, no u kolovozu je temperatura drastično skočila. Ovo će vjerojatno završiti kao sedmo najtoplije ljeto u povijesti, piše Mazzocco Drvar.

Na kopnu je bilo ugodnije nego na moru

Kopno je zabilježilo tek jedan pravi toplinski val ove godine, dok je na moru bilo nešto neugodnije. Split je imao 81 toplu noć, a nizovi dana s minimalnom temperaturom iznad 20 stupnjeva prekidali su se jednom u srpnju i jednom u kolovozu. Bilo je i noći gdje se temperatura nije spuštala ispod 24. Najtoplija je noć bila 31. srpnja kada se temperatura niti tijekom noći nije spustila ispod 28 stupnjeva Celzijevih.

Stiže neuobičajena promjena

Dunja Mazzocco Drvar najavila je skorašnju promjenu vremenskih prilika.

‘Promjena koja stiže ipak nije baš tako uobičajena, a nije ni bezazlena. Već u petak ujutro formirat će se, naime, u Genovskom zaljevu ciklona koja će se tamo polako produbljivati i čekati nastanak takozvane sestrice u sjevernome Jadranu koja će se tijekom nedjelje spuštati duž naše obale na jugoistok. Oni koji imalo znaju o sinoptici prepoznat će ovakvu situaciju kao tipičnu za hladni dio godine. Ako se ostvare današnje prognoze, tlak zraka u ovoj maloj jadranskoj bombici bit će niži od 1000 hPa. Takvo nešto ne viđa se baš često!', upozorila je.

Prije same promjene, prognozira meteorologinja, još uvijek će biti podjednako toplo, dok će porasti količina vlage u zraku pa će sparina biti sve izražnija. Očekuju se neugodnije noći i teška jutra. Petak donosi češće nestabilnosti.

‘Grmljavinski se pljuskovi očekuju već od sredine dana, a češće će se pojavljivati u zapadnim, posebno sjeverozapadnim dijelovima unutrašnjosti. Povremena kiša očekuje se i tijekom subote prijepodne pa će u zapadnoj i gorskoj unutrašnjosti subota već biti malo manje vruća od petka. Teško je reći hoće li se već osjećati olakšanje s obzirom na to da će se napadala kiša odmah i otpuštati iz tla i povećavati osjećaj sparine', kaže Mazzocco Drvar.

Nedjelja će na kopnu izgledati jesenski

U nedjelju već slijedi jesensko vrijeme, tvrdi. Kiša će se proširiti na cijelo kopneno područje, a nerijetko će biti i vrlo obilna. Umjeren sjeverac donijet će osjećaj svježine.

Najviša temperatura neće ići iznad 24 stupnja. Istok Hrvatske zahladnjenje će osjetiti navečer.

Početkom sljedećeg tjedna vrijeme bi se ponovno trebalo smiriti te bi nastavak trebao biti sunčaniji i suh. Bit će i toplije, ali onako kako je primjereno ovom dobu godine.

Na moru će vrućine trajati nešto duže

Na moru slijedi još nekoliko vrućih dana, a sve do petka na snazi je upozorenje na vrućinu koja može utjecati na zdravlje. Najneugodnije je na dubrovačkom području zbog vrlo visokih noćnih temperatura. Već 3 dana zaredom temperatura se ne spušta ispod vrlo toplih 27 °C.

Osvježenje će stići u subotu kad je u Istri i Kvarneru te u dijelu Hrvatskog primorja izgledno nevrijeme. Prvo će biti sporadične, a zatim će zahvatiti sve veći dio sjevernog Jadrana, prognozira Mazzocco Drvar. Nevrijeme će se u nedjelju početi širiti prema jugu.