MERKEL Zaštita klime pitanje je opstanka planete

Angela Merkel
Angela Merkel
Arhiva/Hercegovina.info

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak da bi zaštita klime mogla postati pitanje opstanka Europe i kompletne planeta.

"Pitanje hoćemo li biti u stanju ostvariti ciljeve Pariškog sporazuma moglo bi postati pitanje opstanka. To je razlog što smo prisiljeni da djelujemo", izjavila je Merkel na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kancelarka je kazala da bi svijet trebao djelovati zajednički, ali da istovremeno svaka zemlja mora dati svoj doprinos kako bi pomogla da Europa postane "klimatski neutralna" do 2050.

"To su očigledno transformacije džinovskog povijesnog obima. Te transformacije u osnovi znače da ćemo u slijedećih 30 godina morati da napustimo kompletan način poslovanja i života na koji smo se navikli u industrijskom dobu2, kazala je Merkel.

Ona je upozorila na sukobe u vezi s borbom protiv klimatskih promjena između onih koji negiraju klimatske promjene i onih koji to smatraju vodećim prioritetom. Kazala je kako obje strane trebaju nastaviti da razgovaraju među sobom.

Komentirajući pokrete mladih protiv klimatskih promjena, Merkel je izjavila da se nestrpljenje mladih mora prihvatiti na "pozitivan i konstruktivan način", prenosi Associated Press.