Merkel: "špijuniranje prijatelja, to se ne radi"

Angela Merkel, Njemačka, multikulturnost, Hrvati u BIH, bundestag, Barack Obama, Angela Merkel, Elio du Rupo, NSA, špijuniranje, bijela kuća, Angela Merkel, njemačka kancelarka, ozljeda, prijelom zdjelice, Angela Merkel, diplomatski napori, njemačka kancelarka, Pitanje Krima, ukrajina, Rusija, sankcija protiv Rusije, Angela Merkel, BIH, Europska unija, Angela Merkel, Vladimir Putin, Angela Merkel, Agencija za nacionalnu sigurnost , NSA, virus Regin, Računalni virus , Angela Merkel, Njemačka, posao, Angela Merkel, Angela Merkel, Njemačka, bundestag, Angela Merkel, iz gospodarstva eurozone, grčka, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Keln, sesualni napadi na žene, Kršćanska Demokratska Unija, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, drama migranata i izbjeglica, Angela Merkel, lokalni izbori u Njemačkoj, Alternativa za Njemačku,  EU i Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, njemačka kancelarka, CDU/CSU, Angela Merkel
Merkel je potvrdila da je upravo to kazala dan ranije američkom predsjedniku Baracku Obami. "Potrebno nam je povijerenje među partnerima i to povjerenje treba obnoviti", kazala je Merkel. Taj slučaj s nadzorom i prisluškivanjem, istaknula je kancelarka, "tiče se svih građana".

Belgijski premijer Elio du Rupo također se osvrnuo na problem masovnog špijuniranja koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i ocijenio da je to neprihvatljivo te da Europa treba poduzeti neke mjere. No ne treba, dodao je, odmah očekivati odluke europskih čelnika već osmisliti "metodologiju" u sučeljavanju s tim problemom.

"Među saveznicima treba uspostaviti mehanizam koji omogućuje borbu protiv terorizma i svih vrsta nasilja, ali bez špijuniranja", kazao je Rupo.

O špijuniranju velikih razmjera koju provodi NSA su uoči europskog summita posebno razgovarali kancelarka Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Dnevni list Le Monde je u ponedjeljak objavio da je NSA nadzirao komunikaciju milijuna Francuza.

Bijela kuća bez komentara

Bijela kuća neće komentirati jesu li Sjedinjene Države u prošlosti pratile komunikaciju njemačke kancelarke Angele Merkel na njenom mobitelu i ocijenila je u četvrtak da su navodi o špijuniranju stvorili napetosti u odnosima sa saveznicima.

"Nećemo javno komentirati svaku navodnu obavještajnu aktivnost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Predsjednik je razgovarao s kancelarkom Merkel i ponovio joj da Sjedinjene Države ne prate i neće pratiti kancelarkine komunikacije".

Merkel je s ogorčenjem reagirala na informacije koje je prikupila njemačka vlada da je moguće da su Sjedinjene Države pratile konverzacije s njenog službenog mobitela. Ona je od Obame u srijedu u telefonskom razgovoru zatražila pojašnjenja i rekla da ako se takvo praćenje dogodilo to predstavlja teško kršenje povjerenja.

Carney je na konferenciji za tisak ponovio da SAD zadržava pravo provoditi nadzor i napomenuo da je Obama pokrenuo preispitivanje prikupljanja obavještajnih podataka kako bi se sigurnosne potrebe uravnotežile s legitimnim pravima na privatnost.

Carney je također priznao da su navodi o praćenju stranih državnih čelnika postali "očit izvor napetosti u nekim od naših odnosa".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je pozvao veleposlanika SAD-a Johna B.Emersona kako bi razgovarao o tom pitanju, rekao je u četvrtak glasnogovornik njemačke vlade.

Izvor: hina.hr