Merkel: "špijuniranje prijatelja, to se ne radi"

Merkel: "špijuniranje prijatelja, to se ne radi"
Merkel je potvrdila da je upravo to kazala dan ranije američkom predsjedniku Baracku Obami. "Potrebno nam je povijerenje među partnerima i to povjerenje treba obnoviti", kazala je Merkel. Taj slučaj s nadzorom i prisluškivanjem, istaknula je kancelarka, "tiče se svih građana".

Belgijski premijer Elio du Rupo također se osvrnuo na problem masovnog špijuniranja koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i ocijenio da je to neprihvatljivo te da Europa treba poduzeti neke mjere. No ne treba, dodao je, odmah očekivati odluke europskih čelnika već osmisliti "metodologiju" u sučeljavanju s tim problemom.

"Među saveznicima treba uspostaviti mehanizam koji omogućuje borbu protiv terorizma i svih vrsta nasilja, ali bez špijuniranja", kazao je Rupo.

O špijuniranju velikih razmjera koju provodi NSA su uoči europskog summita posebno razgovarali kancelarka Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Dnevni list Le Monde je u ponedjeljak objavio da je NSA nadzirao komunikaciju milijuna Francuza.

Bijela kuća bez komentara

Bijela kuća neće komentirati jesu li Sjedinjene Države u prošlosti pratile komunikaciju njemačke kancelarke Angele Merkel na njenom mobitelu i ocijenila je u četvrtak da su navodi o špijuniranju stvorili napetosti u odnosima sa saveznicima.

"Nećemo javno komentirati svaku navodnu obavještajnu aktivnost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Predsjednik je razgovarao s kancelarkom Merkel i ponovio joj da Sjedinjene Države ne prate i neće pratiti kancelarkine komunikacije".

Merkel je s ogorčenjem reagirala na informacije koje je prikupila njemačka vlada da je moguće da su Sjedinjene Države pratile konverzacije s njenog službenog mobitela. Ona je od Obame u srijedu u telefonskom razgovoru zatražila pojašnjenja i rekla da ako se takvo praćenje dogodilo to predstavlja teško kršenje povjerenja.

Carney je na konferenciji za tisak ponovio da SAD zadržava pravo provoditi nadzor i napomenuo da je Obama pokrenuo preispitivanje prikupljanja obavještajnih podataka kako bi se sigurnosne potrebe uravnotežile s legitimnim pravima na privatnost.

Carney je također priznao da su navodi o praćenju stranih državnih čelnika postali "očit izvor napetosti u nekim od naših odnosa".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je pozvao veleposlanika SAD-a Johna B.Emersona kako bi razgovarao o tom pitanju, rekao je u četvrtak glasnogovornik njemačke vlade.

Izvor: hina.hr