Merkel: Krim nije kao Kosovo

Angela Merkel, Njemačka, multikulturnost, Hrvati u BIH, bundestag, Barack Obama, Angela Merkel, Elio du Rupo, NSA, špijuniranje, bijela kuća, Angela Merkel, njemačka kancelarka, ozljeda, prijelom zdjelice, Angela Merkel, diplomatski napori, njemačka kancelarka, Pitanje Krima, ukrajina, Rusija, sankcija protiv Rusije, Angela Merkel, BIH, Europska unija, Angela Merkel, Vladimir Putin, Angela Merkel, Agencija za nacionalnu sigurnost , NSA, virus Regin, Računalni virus , Angela Merkel, Njemačka, posao, Angela Merkel, Angela Merkel, Njemačka, bundestag, Angela Merkel, iz gospodarstva eurozone, grčka, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, Keln, sesualni napadi na žene, Kršćanska Demokratska Unija, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, Angela Merkel, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, drama migranata i izbjeglica, Angela Merkel, lokalni izbori u Njemačkoj, Alternativa za Njemačku,  EU i Turska, Angela Merkel, Angela Merkel, Angela Merkel, njemačka kancelarka, CDU/CSU, Angela Merkel
Merkel je u govoru u Bundestagu koristeći se dosad najoštrijim rječnikom od izbijanja ukrajinske krize uklonila bilo kakvu sumnju da će Njemačka izbjegavati konfrontaciju s Rusijom. Predsjedniku Vladimiru Putinu poručila je da će njegovi potezi dovesti do "katastrofe".

"Ovo neće samo promijeniti odnos Europske unije prema Rusiji. Ne, to će dovesti i do masovnih posljedica za Rusiju, ekonomski i politički", rekla je Merkel. Njemačka je kancelarka priznala da diplomatski napori da se utječe na Putina nisu uspjeli i da vrijeme curi. Ne odustane li Putin od referenduma na Krimu u nedjelju, Merkel naglašava da će EU u suradnji s NATO-om i SAD-om uvesti mnogo teže sankcije Rusiji od samo simboličkih kakve su bile dosad. O tome će europski čelnici raspravljati sljedeći četvrtak.

Njemačka ne ovisi o isporukama ruskog plina i ne očekuje probleme u opskrbi, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za njemački tisak u četvrtak.

- Oko 35 posto plina kojim se opskrbljujemo dolazi iz Rusije, to nas ne čini ovisnima, izjavila je Merkel u intervjuu dnevniku Passauer Neue Presse (PNP). "Njemačke tvrtke računale su svjesno na ruski plin. Potpisani su ugovori, neki dugoročni i dosad je Rusija uvijek isporučivala", dodala je ona.

Njemačka kancelarka odgovorila je tako izravno na kritike poljskog premijera Donalda Tuska koji je u ponedjeljak rekao da bi "ovisnost Njemačke o ruskom plinu mogla realno ograničiti suverenitet Europe" spram Moskve, posebice glede pitanja Ukrajine.

Merkel i Tusk susreli su se u srijedu u Varšavi i najavili da EU namjerava usvojiti novi niz sankcija protiv Rusije radi pritiska u korist dijaloga s ukrajinskom vladom.

U razgovoru za PNP Merkel poziva ponovno Moskvu da "poštuje ukrajinski suverenitet i teritorij" i ponovno naziva pripojenje Krima "suprotnim međunarodnom pravu". "Granice se ne smiju jednostrano mijenjati", rekla je ona.

Hina