Merkel: Krim nije kao Kosovo

Merkel: Krim nije kao Kosovo
Merkel je u govoru u Bundestagu koristeći se dosad najoštrijim rječnikom od izbijanja ukrajinske krize uklonila bilo kakvu sumnju da će Njemačka izbjegavati konfrontaciju s Rusijom. Predsjedniku Vladimiru Putinu poručila je da će njegovi potezi dovesti do "katastrofe".

"Ovo neće samo promijeniti odnos Europske unije prema Rusiji. Ne, to će dovesti i do masovnih posljedica za Rusiju, ekonomski i politički", rekla je Merkel. Njemačka je kancelarka priznala da diplomatski napori da se utječe na Putina nisu uspjeli i da vrijeme curi. Ne odustane li Putin od referenduma na Krimu u nedjelju, Merkel naglašava da će EU u suradnji s NATO-om i SAD-om uvesti mnogo teže sankcije Rusiji od samo simboličkih kakve su bile dosad. O tome će europski čelnici raspravljati sljedeći četvrtak.

Njemačka ne ovisi o isporukama ruskog plina i ne očekuje probleme u opskrbi, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za njemački tisak u četvrtak.

- Oko 35 posto plina kojim se opskrbljujemo dolazi iz Rusije, to nas ne čini ovisnima, izjavila je Merkel u intervjuu dnevniku Passauer Neue Presse (PNP). "Njemačke tvrtke računale su svjesno na ruski plin. Potpisani su ugovori, neki dugoročni i dosad je Rusija uvijek isporučivala", dodala je ona.

Njemačka kancelarka odgovorila je tako izravno na kritike poljskog premijera Donalda Tuska koji je u ponedjeljak rekao da bi "ovisnost Njemačke o ruskom plinu mogla realno ograničiti suverenitet Europe" spram Moskve, posebice glede pitanja Ukrajine.

Merkel i Tusk susreli su se u srijedu u Varšavi i najavili da EU namjerava usvojiti novi niz sankcija protiv Rusije radi pritiska u korist dijaloga s ukrajinskom vladom.

U razgovoru za PNP Merkel poziva ponovno Moskvu da "poštuje ukrajinski suverenitet i teritorij" i ponovno naziva pripojenje Krima "suprotnim međunarodnom pravu". "Granice se ne smiju jednostrano mijenjati", rekla je ona.

Hina