Medvedev krivi osiguranje za teroristički napad

Još nije jasno koliko je bilo napadača, jer ruski mediji različito izvještavaju o jučerašnjoj eksploziji pozivajući se na izvore iz službe sigurnosti. Prema nekima, napad je izvelo dvoje terorista. Oboje su stradali u eksploziji čija je snaga odgovarala količini od pet kilograma trinitrotoluena (TNT).

Bomba je bila napunjena komadićima metalne žice kako bi pričinila što veću štetu, izvijestila je agencija RIA Novosti.

"Eksplozija je odjeknula kada je žena teroristkinja otvorila torbu. Zajedno s njom je bio muškarac, čija je glava otkinuta u eksploziji", rekao je neimenovani izvor, koji nije isključio mogućnost da su napadači željeli ostaviti torbu u aerodromskom predvorju, ali da je bomba detonirana slučajno ili daljinskim upravljačem.

Na mjestu eksplozije pronađeni su dijelovi tijela i glava, ali su u tolikoj mjeri uništeni da još nije utvrđeno da li su stradale jedna ili dvije osobe, kao ni kojeg su spola bile. Napadače je na aerodrom najvjerojatnije dovezao jedan pomagač.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali čin nosi obilježja ekstremista koji se bore za stvaranje islamske države u regiji Sjevernog Kavkaza, na jugu Rusije, prenio je Reuters.