Mađarska se prvi put ispričala za holokaust

Mađarska, Csaba Korosi, masovna ubojstva, sudjelovanje u holokaustu, isprika žrtvama
...drugo, jer je pomogla i financirala masovno ubojstvo«, rekao je Kosori na konferenciji za novinare u stožeru UN-a u New Yorku

Mađarska je prvi puta u UN-u preuzela odgovornost i ispričala se za sudjelovanje u holokaustu, izjavio je u petak mađarski veleposlanik u Svjetskoj organizaciji Csaba Korosi .
»U tome obliku i u ime mađarske države, nitko nikada nije u UN-u priznao odgovornost Mađarske za holokaust«, rekao je Korosi mađarskoj novinskoj agenciji MTI.
Dodao je da se u četvrtak dva puta ispričao zbog sudjelovanja Mađarske u istrjebljenju Židova tijekom Drugog svjetskog rata.
Prvu ispriku uputio je na obilježavanju 70. obljetnice holokausta Židova i Roma koju su organizirali UN i mađarsko predstavništvo, a isto je ponoviti na otvaranju izložbe posvećene stradanju tih naroda.
»Dugujemo ispriku žrtvama jer je mađarska država bila kriva za holokaust. Najprije zbog toga što nije zaštitila svoje državljane od uništenja i drugo, jer je pomogla i financirala masovno ubojstvo«, rekao je Kosori na konferenciji za novinare u stožeru UN-a u New Yorku.
»Za holokaust su odgovorne mađarske državne institucije iz toga vremena. Današnja isprika mađarske države mora postati dio nacionalnog sjećanja i identiteta«, istaknuo je.

Hina