Mađarska ponovno otvarila granični prijelaz Horgoš

ograda, Mađarska, granični prijelaz, izbjeglice, izbjeglice, Zoran Milanović, izbjeglice iz Sirije, Mađarska, izbjeglice, imigranti, slovenska policija, granica, slovenska tv, imigranti, ilegalni imigranti, izbjeglice, ograda, Vlada Slovenije, Slovenija, granični prijelazi, granice, Slovenija, Vlada Slovenije, izbjeglice, Hrvatska i Slovenija, žičane ograde, izbjeglice iz Sirije, izbjeglice, izbjeglice, imigranti, žičane ograde, žičane ograde, izbjeglice, žičana ograda, nove migracijske krize, Slovenija

Otvaranjem prijelaza Horgoš 1 želi se olakšati robni i putnički promet, a srbijanski ministar ocijenio je da će prioritet biti međunarodni tranzit, gospodarska suradnja i interes građana obiju zemalja.

Dogovor je uslijedio nakon posjeta mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijarta Beogradu, kad je najavljeno da će ministarstva unutarnjih poslova usuglasiti uvjete za otvaranje graničnih prijalaza, zatvorenih prošlog tjedna nakon sukoba migranata s mađarskom policijom.

Pinter je ocijenio da "izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredna rješenja" te da je pritisak koji dvije zemlje trpe zbog migranata uvjetovao izvanrednu situaciju u kojoj su dvije zemlje uspjele postići dogovor u zajedničkom interesu.

Granični prijelaz Horgoš 1 bio je zatvoren od 17. rujna zbog velikog priljeva izbjeglica i njihovog zadržavanja nakon što su u Mađarskoj stupili na snagu strogi zakoni o sprječavanju ilegalnog ulaska na njezin teritorij, što je tisuće izbjeglica primoralo da promijene rutu i krenu preko Hrvatske.

U Hrvatsku je od 16. rujna ušlo nešto više od 25 tisuća migranata, a najveći je pritisak na području Tovarnika, gdje se trenutno nalazi oko 3900 ljudi,

U blizini ovog prijelaza 16. rujna izbili su nemiri kad je mađarska policija upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi odbila nasilan ulazak migranata preko ograde. Migranata na tom dijelu srpsko-mađarske granice sad gotovo da i nema, a o njihovu višednevnom boravku govore samo smeće i napušteni šatori.

Hina