Loše prognoze: Suha zima s malo padalina donijet će suše i požare u 2018. godini

požar žegulja

Dok će Zapadna i Istočna Europa te Skandinavija imati više padalina tijekom zimskih mjeseci, neke dijelove Španjolske, Italije te Balkanski poluotok očekuje suhi zimski period s malobrojnim padavinama, predviđa američka kompanija koja se bavi prognoziranjem vremena AccuWeather.

Blagi početak sezone širom većeg dijela Europe postupno će prelaziti u hladnoću širom dijelova središnje i istočne Europe, a suhe vremenske prilike neće donijeti olakšanje područjima koja pate od suše, od istočne Španjolske do Balkanskog poluotoka.

Velika Britanija, Francuska, Belgija, Nizozemska, Danska i Njemačka bit će zahvaćene snažnim kišnim i vjetrovitim olujama, a najgore vrijeme očekuje se u prosincu i siječnju 2018. godine. Kako je rekao meteorolog iz AccuWeathera Alan Reppert, kombinacija vjetra i snijega stvorit će opasne uvjete za promet, a očekuju se i česti prekidi električne energije te će se svatko tko živi ili putuje u Veliku Britaniju i druge zemlje unaprijed morati pripremiti. Dok Sjevernu Europu očekuje vlažna zima, za istočnu i južnu Španjolsku, Italiju i Balkanski poluotok meteorolozi predviđaju suhu zimu s malo padalina, prenosi Klix.ba.

Iako su dijelovi Italije i Balkanskog poluotoka ove jeseni imali znatne količine padalina, one nisu dovoljne da bi se ublažile teške posljedice suše tijekom ljeta. "To ne znači da u ovim područjima tijekom zimskih mjeseci nikako neće biti padalina, već ih neće biti dovoljno, što će dodatno pogoršati trenutnu sušu", rekao je Reppert.

Mnoga od ovih područja će biti pogođena većom sušom krajem zime, što bi moglo imati značajan utjecaj na poljoprivredu u 2018. godini zbog slabe vlažnosti tla. Također, nedostatak zimskih padalina mogao bi povećati rizik od požara sljedećeg ljeta i jeseni. U Poljskoj, Baltičkim zemljama i Ukrajini se zbog hladnog zraka očekuju snježne padaline, dok će zima u Skandinaviji ove godine biti nešto blaža.