Le Pen: EU objavila novi Hladni rat Rusiji

Marine Le Pen, čelnica francuskog Nacionalnog fronta, EU stranke krajnje desnice, EU i Ukrajina, EU i Rusija, Marine Le Pen, Macron, Francuska kandidatkinja za predsjednicu
Odnosi između Rusije i Europe na najnižoj su razini u zadnjih nekoliko desetljeća otkako je predsjednik Vladimir Putin pripojio Krim, na što je EU sankcijama kaznio desetke istaknutih ruskih dužnosnika i zastupnika, podsjeća agencija Reuters. Le Pen, čelnica francuskog Nacionalnog fronta (FN), kao i drugi euroskeptični lideri krajnje ljevice i nacionalističke desnice krive Bruxelles za krizu između EU i Rusije.

"Iznenađena sam što je Europska unija objavila Hladni rat Rusiji", rekla je Le Pen nakon sastanka sa Sergejem Nariškinom, predsjednikom donjeg doma ruskoga parlamenta. To nije u skladu s tradicionalnim prijateljskim odnosima niti gospodarskim interesima i štetit će svima, prenijela je njezine riječi ruska agencija Inerfax.

"Najlogičnije i najpoštenije bilo bi organizirati federaciju unutar Ukrajine, koja bi omogućila visok stupanj autonomije regijama", poručila je Le Pen u Moskvi, prenosi agencija AFP.

To bi omogućilo "istočnoj Ukrajini koja se iz tisuća razloga osjeća bliže Rusiji nego zapadnoj Ukrajini, a također zapadnoj Ukrajini koja se iz tisuću razloga osjeća bliže Europskoj uniji, da obje očuvaju vlast i zemlju", rekla je Le Pen.

Sergej Nariškin, jedan od ruskih dužnosnika protiv kojega je EU donio sankcije, kazao je da su odnosi Rusije i Francuske pogođeni "rusofobičnim, proturuskim kampanjama" koju je povelo nekoliko europskih zeamlja.

Le Pen nije u Europi usamljena u kritici Bruxellesu. Čelnik austrijske krajnje desnice Heinz-Christian Strache otvoreno se svrstao uz Putina, a europske sankcije nazvao je farsom. Nizozemski vođa krajnje desnice Geert Wilders također drži da je EU pogriješio, piše Reuters. Reuters dodaje a ankete predviđaju nacionalističkim strankama desnice uspjeh na izborima za Europski parlament krajem svibnja.

Hina