Lavrov: Militante u Idlibu treba likvidirati

SERGEJ SKRIPAL, Rusija, diplomati, Sergej Lavrov, Sirija,  Idlib
Neimenovani izvor blizak sirijskim vlastima istaknuo je u razgovoru za Reuters kako sirijske vladine snage pripremaju ofenzivu na prostoru sjeverozapadne provincije Idlib i okolnih teritorija, zadnje velike enklave militanata.

Informacija dolazi neposredno nakon što je ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, poručio kako militante u Idlibu treba "likvidirati" te ih nazvao "gnojnim čirom".

Izvor u razgovoru za Reuters ističe kako će ofenziva biti provedena u nekoliko faza - prva faza ciljat će južne i zapadne dijelove provincije Idlib, ali još ne sam grad Idlib. "Završni detalji planiranja prve faze bit će završeni već kroz nekoliko sati", rekao je.

Turska, koja ima vojnu prisutnost u Idlibu, oštro se protivi ofenzivi. Iz SAD-a pak poručuju kako postoje indikacije da sirijska vojska priprema ofenzivu na Idlib. Glasnogovornica State Departmenta, Heather Nauert, poručila je: "Zabirnuti smo ne samo zbog mogućih kemijskih napada već i zbog bilo kakve eskalacije nasilja u Idlibu koja bi ugrozila civile ili civilnu infrastrukturu".


Izvor:  Reuters