Krim: Rusija dala ultimatum ukrajinskim snagama?

...riječi jednog izvora iz ruskog ministarstva obrane.
Po Interfaxovoj vijesti, ultimatum je izdao Aleksandar Vitko, zapovjednik flote. Rusko ministarstvo obrane nije potvrdilo tu vijest, i zasad nema komentara iz Crnomorske flote kojoj je baza na Krimu.

No, agencija Interfax kasnije je prenijela izjavu glasnogovornika flote koji je opovrgao da je izdan bilo kakav ultimatum.

Krim je trenutačno pod nadzorom ruskih snaga. "Ne predaju li se do sutra u pet ujutro (po lokalnom vremenu), počet će pravi napad na postrojbe i odjele oružanih snaga diljem Krima", kaže se u agencijskoj vijesti.

Više desetaka proruskih prosvjednika zauzelo je u ponedjeljak prvi kat regionalne vlade u Donjecku, rusofonom gradu na istoku Ukrajine.

Kako javlja Reuters, prosvjednici nisu mogli dalje od prvog kata jer su isključena dizala i zaglavljena vrata stubišta. Prije upada u zgradu, tri do četiri tisuće ljudi prosvjedovalo je ispred nje. Zgrada regionalne vlade ima 11 katova i na njezinu se vrhu već nekoliko dana vijori ruska zastava.

Donjeck je rodni grad svrgnutog Viktora Janukoviča. Većina stanovnika u regiji su etnički Ukrajinci koji govore ruski kao materinski jezik. Nekoliko velikih proruskih prosvjeda održano je na istoku zemlje u zadnjih nekoliko dana, a najveći su bili upravo u Donjecku i drugom po veličini ukrajinskom gradu Harkivu.

Vođa prosvjeda u Donjecku Pavel Gubarev traži da se parlament u Kijevu proglasi nelegitimnim, da se na vlast u Donjecku postavi proruski guverner i da se sve lokalne snage sigurnosti stave pod regionalno zapovjedništvo.

Hina