Kraj Schengena znači kraj eura i veću nezaposlenost

schengen

... poručio je  u Bruxellesu predsjednik Evropske komisije (EK) Jean-Claude Juncker, javlja Anadolu Agency (AA).

Juncker je pozvao zemlje da prihvate više izbjeglica koje pristižu na obale Europe, nakon što je više od milijun migranata i izbjeglica stiglo u Evropu morem od početka 2015. godine.

"Neprihvatljivo je da određene zemlje članice tvrde da neće prihvatiti izbjeglice. To nije moguće", kazao je Juncker. Podsjetio je da je Europa oduvijek bila poznata kao bogat i kontinent kojem se dive, ali da sada "izgledamo kao najslabiji, najsiromašniji dio svijeta".

Predsjednik EK-a je rekao da mu je postalo neugodno govoriti o migrantskim problema Europe pred zemljama koje su do sada prihvatile više od dva milijuna izbjeglica. Kako javlja Euronews, Juncker je upozorio je da će u EU porasti nezaposlenost ukoliko se Schengen zona raspadne, ocijenivši da bi u tom slučaju bilo besmisleno zadržavanje eura kao jedinstvene valute.

"Schengen zona je jedno od najvećih dostignuća procesa europskih integracija. Bez Schengena, bez slobodnog kretanja radnika, bez slobode europskih građana da putuju, euro nema smisla", izjavio je Juncker na  konferenciji za novinare.

Poručio je da ako neko želi da ubije Schengen, taj će na kraju ubiti i jedinstveno tržište, a to će, istaknuo je, dovesti do problema nezaposlenosti u Europi. "Manje Schengena znači manju zaposlenost i manji ekonomski rast", zaključo je Juncker.