Košarac: Kosor ponižava žrtve i vrijeđa Srbe

Šef Koordinacijskog tima za istraživanje ratnih zločina RS Staša Košarac upozorio je da je to "opasna izjava zbog koje bismo mogli imati ozbiljne probleme u budućnosti".

"Političari iz regije moraju da daju izjave u prilog politike pomirenja. U taj kontekst zasigurno ne spadaju riječi Kosor", rekao je Košarac za "Pres".

On je dodao da je uspoređivanje koje je Kosor učinila proizvod političke situacije u kojoj se hrvatska premijerka našla poslije haške presude hrvatski generalima, dodajući da je žalosno što se iz dnevno-političkih potreba mjeri ono što nikako se ne može stavljati u istu ravan.

Predsjednik Odbora za obilježavanje stradanja Srba u Jasenovcu Vladimir Lukić smatra da je sramotna izjava Kosor rezultat težnji sluđbenog Zagreba da se po svaku cijenu umanji intezitet i obim zločina ustaškog pokreta tokom Drugog svjetskog rata.

"Krajnje je nemoralno da se Jasenovac, ali i druge jame i bezdani širom Hrvatske porede sa zločinima iz proteklog rata. Tim potezom Kosor je samo nastavila kontinuitet politike hrvatskih vlasti, koje već godinama nastoje da izjednače žrtvu i zločinca", rekao je Lukić-

Zatupnik SDS-a u Narodnoj supštini Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Jasenovac "direktan proizvod" hrvatskog državnog projekta, a da je "licemjerna izjava Kosor rezultat političke nužde u kojoj se ona našla ovih dana".

Kosor je na komemoraciji žrtvama jasenovačkog logora i obilježavanju godišnjice proboja logoraša poručila da su "mislili da se ovakvo zlo više ne može ponoviti, ali da su se dogodili Vukovar, Srebrenica...". Ona je navela i da je Pavelićev režim bio zlo i da su ljudi ubijani samo zato jer su bili drugačiji.

Srna